„Газпром“ подписа споразумение за доставка на 4,5 млрд. куб. метра газ годишно на Унгария

„Газпром“ подписа дългосрочен договор за доставка на Унгария на 4,5 млрд. куб. м газ годишно за 15 години, пише в съобщение на холдинга.

„В Будапеща „Газпром експорт“ и MVM CEEnergy Ltd. сключиха два дългосрочни договора за доставка на руски газ в Унгария“, пише в съобщението. Общият обем на договорите е за до 4,5 млрд. куб. м на година, а срокът на действие на всеки от тях – 15 години, предаде ТАСС.

Унгария ще започне да получава газ от „Газпром“ от 1 октомври чрез „Турски поток“ и газопроводи за Югоизточна Европа, отбеляза председателят на борда на „Газпром“ Алексей Милър.

„Важна съставна част от новите договори е диверсификацията на маршрутите на доставка. От 1 октомври Унгария ще започне да получава газ от „Газпром“ през „Турски поток“ и газопроводи в Югоизточна Европа. До голяма степен това стана възможно благодарение на българските, сръбските и унгарските компании по развитието на националните газотранспортни системи“, каза шефът на „Газпром“, чиито думи са цитирани в съобщението.

През 2020 г. „Газпром“ достави на Унгария 8,6 млрд. куб. м газ – това е вторият по величина показател за последните 12 години.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest