Общество

Газпром осъди финландска „Gasum“ за 300 млн. евро, съдът призна плащането в рубли

Във връзка с появилата се в редица български медии информация относно дело между «Газпром експорт» и финландска «Gasum», публикуваме съобщението на «Газпром експорт»:

◾️ На 14 ноември 2022 г. бе прието решение след арбитражното разбирателство ad hoc в Стокхолм между «Газпром експорт» и «Gasum Oy».

◾️ Арбитражният съд в решението си, между другото, е задължил «Gasum Oy» да изплати на «Газпром експорт» дълга в размер на повече от 300 млн евро за газови доставки и във връзка с неизпълнение на ангажиментите «take or pay», както и лихви за просрочените плащания.

◾️ Освен това, трибуналът е признал Указа на Президента на Русия № 172 от 31.03.2022 г. относно преминаване към плащания за газ в рубли за форсмажорно обстоятелство по договора.

◾️ По такъв начин съдът е потвърдил законността на спирането на газови доставки, ако плащането не се осъществява в рубли от страна на купувача.

◾️ Арбитражът също е задължил страните да продължат преговори по споразумението за да уредят ситуацията с по-нататъшни газови доставки.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest