Газопроводът „Силата на Сибир“

Русия започна доставките на газ за Китай чрез новопостроения газопровод „Силата на Сибир“, най-амбициозният проект на „Газпром“ до момента. Ето защо е толкова важен.

Защо Русия и Китай се нуждаят от него?

Според някои руски експерти проектът „Силата на Сибир“ е най-очевидното доказателство за „обръщането на Русия на изток“. Лидерите на двете страни са сигурни, че началото на доставките на руски газ за Китай извежда енергийното им сътрудничество до качествено ново ниво и ги доближава до увеличаване на двустранната търговия до $200 млрд. до 2024 година. Това отваря нов пазар за руския „Газпром“ и ще диверсифицира износа на страната.

Китайският лидер Си Дзинпин на екрана по време на видеоконференция и руският президент Владимир Путин, вицепремиерът Дмитрий Козак и министърът на енергетиката Александър Новак по време на церемонията по пускането на газопровода
Китайският лидер Си Дзинпин на екрана по време на видеоконференция и руският президент Владимир Путин, вицепремиерът Дмитрий Козак и министърът на енергетиката Александър Новак по време на церемонията по пускането на газопровода „Силата на Сибир“. Русия, Сочи, 2 декември 2019 г.Reuters

„За Русия този проект е важен не само за износ, но и защото ще доставя газ до Амурския завод за преработка на газ, който ще стане един от най-мощните в света“, отбеляза руският президент по време на официалната церемония по пускането. Това не отчита социално-икономическото развитие на регионите, през които тръбопроводът преминава.

Тръбопровод в компресорната станция
Тръбопровод в компресорната станция „Атаманска“, газопровода „Сила на Сибир“ в близост до гр. Свободни в руския Далечен Изток, Амурска област, Русия, 29 ноември 2019 г.Reuters

Китай от своя страна е един от най-големите консуматори на енергия и търси да замени зависимостта си от въглища с по-екологичния природен газ. Според вътрешните прогнози на индустрията, потреблението на газ в Китай ще се увеличи от 307 млрд. куб. м през тази година до 510 млрд. куб. м до 2030 година Така че Русия е тук, за да помогне.

Колко газ ще пренася тръбопроводът?

Печелившият проект за двете страни беше финализиран през 2014 г., когато руският енергиен гигант „Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) подписаха 30-годишен договор за доставка на 38 млрд. куб. м синьо гориво годишно за Китай. Сделката е на стойност около $400 милиарда.

 Тръбопровод в компресорната станция
Тръбопровод в компресорната станция „Атаманска“, газопровода „Сила на Сибир“ в близост до гр. Свободни в руския Далечен Изток, Амурска област, Русия, 29 ноември 2019 г.Reuters

На 2 декември 2019 г., след пет години строителство, северният участък на газопровода беше пуснат в експлоатация и ще достави 5 млрд. куб. м газ през първата година, като същевременно ще достигне пълния си капацитет до 2025 година. „Договорът за доставка, който нашите страни подписаха през 2014 г., беше най-голямото споразумение в историята на родния газов отрасъл. Газопроводът „Силата на Сибир“ ще достави на Китай повече от трилион кубически метра природен газ за 30 години“, смята Владимир Путин.

Откъде минава?

Общата дължина на газопровода е около 3000 км в Русия и още 5111 км в Китай. Преминава през Иркутска област, република Саха (Якутия) и Амурска област, минавайки през блатисти, планински, сеизмично активни, скалисти и вечно замръзнали райони, с екстремни условия, при които температурите падат до минус 40-60 градуса по Целзий.

Схема, показваща руските територии на газопровода
Схема, показваща руските територии на газопровода „Силата на Сибир“.“Газпром“

Според „Газпром“, за да се смекчи потенциалното въздействие върху околната среда, „Силата на Сибир“ е проектиран да преминава предимно през изсечени гори и съществуващи „огнища“ (площи с изгорени дървета).

Колко струва?

Строежът отне пет години и в него бяха включени близо 10 000 души със 130 000 тръбни секции с различен диаметър, тежащи над 1,8 млн. тона. Въпреки че няма окончателна официална цифра за общите разходи, едно от официалните лица на „Газпром“ ги определи на около 1,1 трлн. рубли ($17,2 милиарда).

автор: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest