Общество

ГАЗ-3105: „капиталистическата“ кола на СССР

„Волга“ ГАЗ-3105 има голям потенциал, но „умира“ през 1990-те, заедно със СССР.

Това е уникална зa късния Съветски съюз кола, но от нея са направени само 50 единици и през ранните 1990-те се появяват модели, които отстъпват по качество на европейските и американските автомобилни производители.

През 1980-те Горковският автомобилен завод (ГАЗ) работи по нова кола, която ще е по-усъвършенствана от всеки един досегашен модел в СССР. Резултатът е ГАЗ-3105. Колата включва най-новите технологии за времето си: независимо окачване McPherson, дискови спирачки на двете оси, чисто нов двигател и изцяло ново задвижване.Валентин Соболев//TASS

За съветската автомобилна индустрия сглобяването на този модел е огромен технологичен пробив, който може да ѝ позволи да се състезава с производителите от капиталистическия свят.

До края на 1980-те вече има няколко прототипа на „Волга“ ГАЗ-3105. Колата има нетрадиционен интериор: прозорците ѝ са по-големи от обикновеното, а долната част се отваря, докато горната остава непокътната. Това не особено практично решение дава на колата съвсем различен вид, в сравнение с други съветски модели.Сергей Суботин/Sputnik

Освен това тя малко напомня на Audi 100, от което всъщност съветските инженери се вдъхновяват при създаването ѝ, но все пак не го копират напълно. Същевременно двигателят от тип V8 е направен от нулата.

В сравнение с другите съветски коли, това е технологичен пробив. ГАЗ-3105 е оборудвана с електрически седалки, огледала, прозорци и антени. Дори задните седалки са електрически и имат отоплителна система.

Надеждите за серийно производство на този модел се изпаряват заедно със самия СССР. Догато Съветският съюз се разпада, а новата независима Русия се опитва да възстанови пострадалата си икономика, държавното финансиране за Горковския автомобилен завод е спряно. Инженерите не могат да продължават да работят по колата без нужните средства.Юрий Абрамочкин/Sputnik

През 1994 г. първият президент на Русия Борис Елцин подписва указ, според който Горковският автомобилен завод трябва да произвежда поне 250 коли ежегодно. Държавата обаче не осигурява достатъчен бюджет за заложения брой коли и те се сглобяват при ограничено финансиране. Това много повлиява на качеството и инженерите започват да пестят всяка рубла.

Резултатът не е добър. Колите се сглобяват с различни части, някои от които маркирани като „произведени в СССР“, докато други се правят в Русия. За интериора се ползва евтина пластмаса, понякога от различни цветове. Малките детайли, като ключовете за запалване и капачките на резервоарите се вземат от друга автомобилна компания – „Лада“ – и им се слага съответната марка. Инженерите ползват и някои части от Audi 100.

„Волга“ ГАЗ-3105Maksim Sidorov (CC BY 3.0)

ГАЗ-3105 се превръща в емблематична кола за разкола между двете епохи – късния Съветски съюз със своите амбициозни планове и дисфункционална политика и икономическа система и модерна Русия в ранните 1990-те, която трябва да преоткрие себе си и да поправи структурните проблеми, наследени от СССР. За съжаление „Волга“ ГАЗ-3105 не оцелява в тези бурни времена.

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest