Общество

Гатилов: Осъждаме нетърпимостта и подстрекаването към омраза и вражда на религиозна основа

От речта на постоянния представител на Русия в Службата на ООН и други международни организации в Женева Г.М.Гатилов на сесията на Съвета на ООН по правата на човека по въпроса за нарастването на религиозната нетърпимост (Женева, 11 юли 2023 година)

❗️ Благодарим на Организацията за ислямско сътрудничество за свикването на спешен дебат във връзка със системните прояви на религиозна нетърпимост, последната от които е разрешеното от шведските власти позорно изгаряне на Корана по време на честването от мюсюлманите на най-важния за тях празник Курбан Байрам.

🇸🇪Шокирани сме, че тази провокация е извършена с разрешението на шведските власти. Ние категорично отхвърляме подобно угаждане на религиозните радикали от страна на официален Стокхолм. Не приемаме обясненията, дадени в тази връзка от министър-председателя на Швеция.

🇺🇦 Това се случва не само в ЕС. Наскоро в Интернет украински военнослужещи разпространиха видео, на което се подиграват с Корана. Обърнахме вниманието на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека за този въпиющ случай. Съжаляваме, че както обикновено се случва, нито Службата, нито Върховният комисар не си направиха труда да дадат адекватна публична оценка на този акт на украинците.

❗️Осъждаме нетърпимостта и подстрекаването към омраза и вражда на религиозна основа в «просветена Европа» и други страни. Недопустимо е подобни варварски действия да се оправдават с препратки към свободата на изразяване.

❗️Призоваваме западните държави да се заемат с реална борба с екстремизма и нарушаването на правата на вярващите в техните страни, да спрат да легитимират подобни действия под претекст на въображаема загриженост за спазването на човешките права.

https://www.facebook.com/rusembul/videos/824529705685226/

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest