Общество

„Гърди на млада жена“: сватбени кифлички от Мордовия

Меките кифлички от руския регион Мордовия са лесни за приготвяне от нулата и са чудесен начин да зарадвате гостите си на всяко чаено парти.

Разположена в сърцето на Русия, Мордовия има богато кулинарно наследство, формирано от древния начин на живот на фино-угорските народи и тяхната дълбока връзка със земята. В миналото те са били събирачи, ловци и рибари, преди да станат земеделци и да започнат да отглеждат добитък.

Млякото отдавна играе важна роля в мордовското ежедневие, когато често се консумира като добре познатата напитка, но също така се използва като основна съставка в различни ястия. Млякото се е използвало за производството на широк асортимент от твърди сирена, както и на извара и ферментирали млечни продукти.

Мордовската кухня може да се похвали и с богато разнообразие от сладкиши, много от които някога са имали церемониално значение. Сред тези вкусни лакомства са „гърди на млада жена“ (на руски: груди молодушки), които са по-известни като „сватбени кифлички“ и които напомнят на известните ватрушки.

В древността, когато Мордовия е била езическа, този сладкиш е играел важна роля в местните сватбени ритуали. По време на специална молитвена церемония в дома на младоженеца гостите молели върховния бог Нишке за неговата благословия. Молели се младата булка да бъде дарена с обилна кърма и да роди седмина сина и седем дъщери.

Макар езическите традиции да са се развили, очарованието на мордовските кифлички с извара като „гърдите на младата жена“ се запазва и до наши дни. Те продължават да заемат почетно място на празничните трапези на мордовските семейства, особено по време на сватби.

Съставки за 14-15 кифлички:

Олга Бровкина

За тестото с квас и мая:

 • Брашно – 1 чаша (250 г)
 • Захар – 1 чаша
 • Мая (суха) – 12-15 г
 • Мляко – 1 чаша

За тестото (след като закваската е втасала):

 • Брашно – 500 г
 • Яйце – 1 брой
 • Масло – 100 г
 • Растително масло – 1 с.л.
 • Сол – 1 ч.л.
 • Захар – 1 с.л. 

За пълнежа:

 • Извара – 300 г
 • Яйце – 1 брой (за пълнежа)
 • Яйце – 1 брой (за намазване на кифличките)
 • Захар – 1 супена лъжица
 • Ванилия – на вкус

Приготвяне:

Приготвяме тестото с квас и мая. В купа смесете 1 чаша брашно, 1 чаша захар и пакетчето мая. Загрейте 1 чаша мляко, докато стане топло (не врящо), и го добавете към сухите съставки.

Олга Бровкина

Разбъркайте всичко заедно, за да се получи тесто. Покрийте купата и оставете тестото да втаса за 1-1,5 часа, докато удвои размера си.

Олга Бровкина

След като закваската е втасала, добавете в купата 500 г брашно, 1 яйце, 100 г масло, 1 супена лъжица растително масло, 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица захар.

Олга Бровкина

Замесете тестото, докато всички съставки се смесят добре. Може да се наложи да добавите още малко брашно, ако тестото е твърде лепкаво.

Олга Бровкина

Нека да подготвим пълнежа. В отделна купа смесете 300 г извара, 1 яйце, 1 супена лъжица захар и ванилия на вкус. Разбъркайте, докато се получи гладък, кремообразен пълнеж.

Олга Бровкина

Когато тестото е готово, разделете го на равни части и разточете всяка част на кръг. Поставете по една лъжица от пълнежа с извара в центъра на всеки кръг от тесто. Внимателно сгънете краищата на тестото върху плънката, като оставите малка дупка в центъра. Вземете малко парче тесто и го разточете на фитил.

Олга Бровкина

Поставете го около дупката в центъра, за да служи като декоративен елемент.

Олга Бровкина

Разбийте останалото яйце и намажете с него кифличките отгоре, за да придобият след това златист цвят.

Олга Бровкина

Загрейте фурната до 220°C и поставете кифличките в тава с хартия за печене. Печете във фурна за около 15-20 минути или докато придобият златист цвят.

Олга Бровкина

Насладете им се топли, но не горещи!

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest