Общество

Френски производител на шампанско се ядоса на нов руски закон

Френската марка Moet Hennessy заяви, че заради новия закон ще спре експорта на шампанско за Русия. Руските власти обаче порицаха реакцията на компанията.

На 2 юли от „Моет Хенеси дистрибюшън Рус“ изпратиха писмо до партньорите си, обявявайки, че ще спрат доставките си на шампанско за Русия. Писмото дори бе публикувано във Facebook от Олга Соколова, топ мениджър на руската фирма за дистрибуция на алкохол „Виником“.

„На 23 юни 2021 г. Съветът на федерацията одобри законопроект (…). Наред с други неща, той елиминира понятието ‘шампанско’ и позволява използването му само по отношение на ‘руско шампанско’, произведено на територията на Русия и задължава производителите на шампански вина от френския регион Шампан да преименуват продуктите си на „пенливо вино“, пише в писмото, подписано от регионалния директор по продажби на компанията С. Артьоменко.

В писмото се съобщава още, че Moet Hennessy ще спре доставки за всичките си клиенти и центрове за дистрибуция в Русия. Въпреки това руският президент подписа новия закон на 2 юли.

На 4 юли обаче Moet Hennessy оттегли предишното си съобщение и заяви, че ще маркира продуктите си като „пенливи вина“, за да спази новия закон и да възстанови доставките си за Русия.

Законодателните променидоведоха до „временно прекратяване на доставките за корекция от логистична и регулаторна гледна точка“, заяви представител на марката, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че конфликтът отшумя, руски интернет потребители разкритикуваха новия закон в Twitter и подкрепиха чуждестранните производители на шампанско.Служител на стелажа с пенливи вина Moet Hennessy в супермаркет

Служител на стелажа с пенливи вина Moet Hennessy в супермаркет „Азбука вкуса“Сергей Бобилев/ТАСС

„Трябва да прекръстим Кубан (голям винопроизводствен регион в Русия) на ‘Шампан’ и логиката ще си дойде на мястото“, пише потребител.

„По аналогия с шампанското, сега ни трябва закон, според който само коли, произвеждани в Русия, да могат да се наричат Mercedes. Немските коли трябва да се казват ‘коли от чуждестранно производство'“, продължава потребителят.

„Русия трябва да позволява понятието ‘филм’ да се използва само за филми, направени в Русия. Филмите, направени в Холивуд, трябва да се казват ‘аматьорско кино'“, шегува се друг потребител в Twitter.

Членовете на руската винопроизводствена общност обаче не останаха очаровани нито от този хумор, нито от реакцията на френската компания.

Преди Moet Hennessy да оттегли решението си за спиране на доставките на шампанско до клиентите си в Русия, Леонид Попович, президент на Съюза на лозарите и винарите, нарече намерението на компанията „изнудване“.

„Това е странно, защото никой не им забранява да наричат продукта си шампанско. И ние не ги принуждаваме да го наричат пенливо вино“, каза Попович.

„Ние никога никого не принуждаваме да нарича алкохолните напитки различно от начина, по който производителят ги назовава. Просто искаме [производителите] да докажат съответствието си с руските стандарти за пенливо вино и да го отбележат на етикета“, поясни Попович.

Той подчерта, че законът не забранява на чуждестранни производители да отбелязват продуктите си като шампанско на етикетите на бутилките.

Председателят на Борда на директорите на руската компания „Абрау-Дюрсо“ Павел Титов въведе помирителен тон с коментара си за новия закон и критиките на Moet Hennessy към него.

„Законът ги засяга (към Moet Hennessy) единствено по отношение на морала и концепцията за нарушаване на международните канони на виноиндустрията. Всъщност няма нови бариери, единственото изискване е нова сертификация, бандерол. Има винопроизводствено правило на уважението. Ние, като винари, разбираме, че терминът ‘шампанско’ принадлежи на винарите от региона Шампан“, каза бизнесменът.

Засега не е изцяло ясно как законът ще афектира етикецията на чуждестранните пенливи вина на практика. Да, руските клиенти скоро ще разберат, тъй като Moet Hennessy прави финални корекции преди старта на нови доставки за Русия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest