Общество

Форум „Атомекспо-2024“

Форумът «Атомекспо-2024», който се проведе от 25 до 26 март на федералната територия «Сириус» в Русия, постави рекорд по брой участващи страни и подписани споразумения.

Ключова тема на тазгодишния форум бяха технологиите за ядрена енергия от четвърто поколение. 13-ото «Атомекспо» беше посетено от около 4500 души от 75 държави (с десет държави повече от 2022 г.) – представители на бизнеса, държавни структури и международни организации.

Подписани са над 80 споразумения, което е близо два пъти повече от предишния форум. Сред новите партньори на «Росатом» е Буркина Фасо. Страните разработиха пътна карта за разширяване на сътрудничеството в областта на мирното използване на ядрената енергия. Бяха подписани документи, насочени към укрепване на сътрудничеството с Беларус, Киргизстан, Мали, Китай, Сърбия и др.

💬 «Мотото на форума е: «Чиста енергия. Създаваме бъдещето заедно». А ключовите думи са две: бъдеще и заедно. Само заедно, независимо от държавните граници, можем да изградим чисто, екологично, енергийно бъдеще за нашата планета», – отбеляза генералният директор на «Росатом» Алексей Лихачов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest