Общество

Forbes сравни руския „Охотник“ с американски ударни дронове

Американските медии се опитаха да анализират перспективите за развитие на ударните безпилотни летателни апарати в Русия и САЩ.

Според Forbes Русия възнамерява да приеме на въоръжение тежкия безпилотен летателен апарат (БПЛА) С-70 „Охотник“ още през 2024 г., а не през 2025 г., както се предполагаше по-рано, пише „Российская газета“.

Авторът на публикацията отбелязва, че „Охотник“ може да носи няколко тона бомбен товар. И говорим не само за въздушни бомби и ракети „въздух-земя“. Дронът също е в състояние да използва ракети „въздух-въздух“ и разузнавателна техника. А неговата конструкция по схемата „летящо крило“ значително намалява видимостта му.

Сравнявайки „Охотник“ с MQ-9 Reaper, който активно се използва от ВВС на САЩ, Forbes отбелязва, че за разлика от американския дрон, руският може да се използва не само срещу бунтовнически отряди, които не са прикрити от съвременните средства за противовъздушна отбрана (ПВО), но и при пълномащабни конфликти. Поради тази причина С-70 очевидно превъзхожда „американеца“.

Сравнението с проекта на друг ударен палубен дрон X47B също се оказа не в полза на американските разработчици. Факт е, че, първоначално създаден като атакуващ дрон с елементи на стелт технология, с течение на времето „еволюира“ в разузнавателен, а след това в танкер.

Друг разработен в САЩ апарат MQ-25 Stingray, позициониран като многофункционален комплекс, трябваше да бъде приет на въоръжение през 2024 г., но поради модернизацията на самолетоносачите този период може да бъде изместен с три години. Освен това Stingray няма стелт и все още не е ясно дали изобщо е способен да участва в офанзивни операции.

Съобщава се също, че в САЩ се провеждат дългосрочни изпитания на дрона XQ-28 Valkyrie, който също не може да се похвали със стелт и в същото време има капацитет на полезен товар от едва 450 килограма.

Така в САЩ няма аналози на руския „Охотник“, който е „невидим“ и има добро въооръжение. Forbes стига до очакваното заключение: въпреки факта, че САЩ започнаха да разработват бойни дронове по-рано, в крайна сметка могат да изостанат от Русия в тази посока. Особено, когато вземем предвид факта, че след приемането на „Охотник“ на въоръжение, руските конструктори ще имат възможност да го подобрят, въз основа на опита на реалната употреба на дрона.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest