Forbes: Русия има най-добрата фронтова ПВО в света

Всяка батальонна тактическа група (БТГ, основен боен елемент от сухопътните войски на руските ВС) е съпровождана от множество зенитни комплекси, всеки от които има своя задача.

Руската армия разполага с най-силната противовъздушна отбрана в света, смятат експерти от Forbes.

„Русия има на въоръжение най-съвременната тактическа ПВО, интегрирана в бойните редици на наземните подразделения. Бригада, състояща се от четири БТГ, включва в себе си и отделен батальон за ПВО, наблъскан с ракети“, пишат Лестър Грау и Чарлз Бартълз в книгата „Война по руски“, цитирана от „Российская газета“.

За начало, на разположение на зенитния батальон има 27 ПЗРК „Игла“ и „Верба“ с топлинно насочване и радиус на действие от няколко километра. Две трети от ПЗРК се намират в предния край, останалите – в командния пункт на бригадата. Операторите на ПЗРК стрелят „на крак“, за прикритие на бронетехниката в бойните редици се движат и шест верижни машини „Тунгуска“. Те са снабдени със скорострелни оръдия и ракети с топлинно насочване с радиус на действие до 10 км. „Тунгуските“ са допълнени от шест машини „Стрела-10“. Това са леки бронетранспортьори, които използват същите ракети като ПЗРК и се движат по-близо до бригадната артилерия. Задачата им е да защитават мощните оръдия.

Дузина зенитни комплекси „Тор“ стрелят с ракети с обсег на полета до 16 км и таван от 6,5 км. Те са разпръснати по всички бойни редици на бригадата – Грау и Бартълз наричат това „зонално прикритие“. Такива фронтови ПВО са самодостатъчни. Батальонните радари могат да ги предупредят за появата на вражеска авиация, но при ракети с топлинно и командно насочване няма нужда от локатори.

Целта на пълната противовъздушна отбрана е да не позволи на врага да използва самолети, вертолети, крилати ракети и дронове.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest