Forbes: Новите руски дронове са заплаха за танкове и ПВО

Въоръженият конфликт в Нагорни Карабах показа колко ефективни могат да бъдат дроновете в съвременната война.

Междувременно Русия се зае с въпроса преди много години – много преди Карабах и дори Сирия. В резултат тежко въоръжените руски дронове са сериозна заплаха за военните обекти, системите за противовъздушна отбрана (ПВО) и дори тежката бронетехника, пише Forbes.

В публикувания неотдавна обзор на въоръжението на руските дронове се споменават по-рано неизвестни дронове. Освен това новото оръжие има обща цел – унищожаването на бронетехника: от мобилни зенитни комплекси до тежки танкове, обяснява експертът по руско въоръжение Самюел Бендет, пише „Российская газета“.

Ключовото оръжие тук е ракетата Х-БПЛА, авиационна версия на боеприпаса ПТРК „Корнет“. Тя има радиус на действие 8 км и може да унищожава дори американските танкове Abrams и то в най-защитената им проекция, челната. Х-БПЛА тежи 18 кг – двойно по-малко от добре познатата ракета Hellfire. Това означава, че дроновете ще могат да извеждат няколко ракети в полет и да поразят няколко цели. Носители на това оръжие ще бъдат вече стоящите на въоръжение дронове „Иноходец“ (експортно наименование „Орион“) и „Форпост“.

„Форпост“vitalykuzmin.net

„Иноходец“ също може да бъде въоръжен и с по-мощната противотанкова ракета „Вихрь-М“, разработена за ударни вертолети. Особеността на това оръжие е тактиката на изстрелване на две ракети към една цел, за да се заблуди активната защита на танковете. Още една нова разработка е противотанковата ракета С8-Л, произведена от концерна „Калашников“. Това е модификация на неуправляема авиационна ракета. Благодарение на лазерното насочване и специализирана бойна глава, евтините боеприпаси се превърнаха в мощно средство за унищожаване на бронетеника. А леките С-8Л позволяват да се използват дори от леки дронове – например от безпилотния вертолет „Термит“, който е с размерите на малка кола. „Термит“ може да вдигне във въздуха до три такива ракети.БЛА МДП-01

БЛА МДП-01 „Термит“, въоръжен с ракети С-8Лvitalykuzmin.net

Последната категория оръжия за дронове е и най-интересната. Това са бомби, които могат да се хвърлят от миниатюрни квадрокоптери. Освен борбата с жива сила и бронетехниката на противника, такива дронове могат да бъдат много ефективни за унищожаване на вражеската инфраструктура – ​​преди всичко складове за боеприпаси. Те могат да останат незабелязани от противовъздушната отбрана и да нанесат удар внезапно.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest