Общество

Forbes даде висока оценка на екипировката „Ратник“

САЩ оцениха руското оборудване „Ратник“.

Експертите на изданието го смятат за идеално решение и казват, че американският проект на бойния костюм TALOS все още не е довел до нищо.

„Ратник“ е създаден от Централния научноизследователски институт за прецизно инженерство, част от „Ростех“. Първоначалната му версия е екзоскелет без двигател. Той сваля товара от боеца и му позволява да прави дълги походи с тегло до 45 килограма. За това се използват пружини или други устройства. Тъй като не се нуждаят от източник на захранване, те не се сблъскват със сложни технически проблеми с електрическата броня, както е при американската TALOS. Батериите няма да се изтощят за няколко часа, пише „Российская газета“.

Според Самуел Бендет, съветник в Центъра за военноморски изследвания, ранната версия на „Ратник“ вече е преминала много тестове, включително в Сирия. Те бяха необходими поради теглото на електрониката, която се превозваше от операторите на роботизираните комплекси за разминиране „Уран-6“. Те трябва да носят на гърдите си пулт за управление с тегло над 18 килограма. Но с помощта на екзоскелет могат лесно да се движат, да сядат, да лягат и да стават без излишни усилия.

Според Самюъл Бендет екзоскелетът се оказва идеално временно решение за незабавна употреба за задоволяване на оперативните нужди на съвременния войник. Дизайнът на екзоскелета с „трета ръка“ позволява използването на по-тежки оръжия, например картечница.

Експертът смята, че руските разработчици вече са измислили други оригинални схеми за подобряване на екзоскелета, от защитния цвят на хамелеон до микродронове. А също и експерти разработват екипировка от трето поколение, наречена „Сотник„. Обещават да я направят до 2025 година. И както заключава експертът, тези цели са доста реалистични.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest