Общество

Флотът от атомни ледоразбивачи на САЩ изостава от руския с 10 години

САЩ изостават от Русия в развитието на флота си от ледоразбивачи, особено атомни, поне с 10 години.

До такъв извод стигна китайското издание Sohu, което проведе анализ в дадената сфера (превод на материала публикува „ИноСМИ“).

Авторът на материала напомня, че есента на миналата година в Русия беше пуснат на вода главният универсален атомен ледоразбивач по проект 22220 „Арктика“, а в различна степен на готовност са още четири кораба от същия клас. Дължината им е 173 м, ширината – 34 м, а водоизместимостта им е 33 500 тона. Двата ядрени реактора „Ритм-200“ позволяват пробиването на ледове с дебелина до 3 метра.

Русия към момента има общо над 40 ледоразбивача, половината от които са атомни. По този показател страната уверено заема първото място в света, като на второ със седем кораба (неатомни) е Исландия. САЩ към момента имат само два ледоразбивача – Healy и Polar Star, като първият е в ремонт поради пожар.

Ясно е, че това положение има исторически корени. Голяма част от руската брегова линия е на северните морета, където на практика няма незамръзващи пристанища. Ледоразбивачите са жизнено необходими, за да се подсигурява безпроблемната доставка на товари между европейската част на страната и Сибир, а също и движението по Северния морски път.

Американците никога не са имали такава нужда. От друга страна, през последните години значително се увеличи вниманието към Арктика – поради природните ѝ ресурси, стратегическото ѝ положение и търговията. Онзи, който контролира корабоплаването в този регион, ще си подсигури значително преимущество във всички сфери. За да могат някак да наваксат пропуснатото, американците решиха да възобновят строежа на ледоразбивачи, но засега става въпрос само за шест кораба.

Освен това, отбелязва авторът на материала, цитиран от „Российская газета“, разработката на атомни ледоразбивачи може да помогне на Русия да усъвършенства ядрените установки за бойните си кораби, включително за самолетоносачите, ако реши да строи такива. Работата е там, че плаващите авиобази с водоизместимост над 100 000 т изискват от една страна компактна, а от друга страна много мощна енергийна установка.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest