„Финвал-8000“: Проектът на новия руски товарен кораб

На 29 май 2020 г. „Обединената корабостроителна корпорация“ (ОКК) обяви за разработването на първия си проект за товарен кораб.

Според пресслужбата на корпорацията проектът, наречен „Финвал-8000“ (проект 23640), осигурява почти 100% използване на руски компоненти. Разработката и изграждането на нов кораб за сух товар е особено актуална, факт е, че такива кораби се експлоатират активно и много от тях са на възраст над 40 години.

Колко бързо ще бъде построен първият такъв товарен кораб зависи от цената, която ще обявят производителите. Засега обещават да е на ниво „не по-висока от тази на най-близките аналози“, включително тези, които са изградени върху чужди проекти. Ако има купувач за големи партиди, няма да има проблеми с добрата цена. И ако всички въпроси с одобрението на проекта бъдат решени незабавно, водещият кораб може да бъде доставен още през следващата година, пише „Наука техника“.

Корабът с дедуейт от 8000 т от клас „река-море“ е предназначен за превоз на общи и насипни товари, включително зърно, контейнери в самите трюмове и върху капаците на люковете на трюмовете, както и опасни товари. Сухият товарен кораб от проект 23640 е един от най-популярните в Русия клас „Волгодон макс“. Разработчиците обърнаха специално внимание на контурите на корпуса, за да подобрят пропулсивните качества на съда и да намалят разхода на гориво.

„Натрупахме достатъчно опит и сме готови да предложим на корабните компании ефикасен и атрактивен кораб за смесено плаване с атрактивна цена“, коментира новият президент на ОКК Алексей Рахманов. „Концепцията на проекта включва максимално използване на руски материали и оборудване“. Изграждането на корабния проект 23640 може да бъде организирано в няколко завода на корпорацията. Предполага се, че финансирането на строителството на кораби ще се извърши чрез лизинговата компания „Машпромлизинг“.

Според Алексей Рахманов към момента е разработен дизайнерски проект и технически проект на кораба по проект 23640, който е представен в Руския морски регистър на корабоплаването. При условие, че всички административни въпроси са решени своевременно, потенциалният клиент ще може да получи кораба през 2021 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest