Общество

Филмът по сценарий на Нели Димитрова в топ 3 на българските филми за последните 30 години

Филмът по сценарий на Нели Димитрова и Ваня Николова „Голата истина за група Жигули“ достигна до 128 715 зрители и приход от 1 211 531 лв., което му отрежда третото място в родния бокс офис.

Сценарият на Нели Димитрова и Ваня Николова е не просто съвременна ревизия на 30-годишния преход след възторжените очаквания за промяна на 80-те, но и съзнателност към настоящето, което държим в ръцете си – „онова, което можем да бъдем.“

Нели Димитрова е сред втория випуск възпитаници на специалността „Драматургия“ в НАТФИЗ, която е основана от ректора на Академията проф. д-р Станислав Семерджиев преди 30-ет години. Веднага след дипломирането си започва преподавателска дейност по кино и телевизионна драматургия.

Води упражнения в образователните модули „Основи на драматургията“ и  „Сюжетостроене“, също лекции и упражнения в модули „Телевизионен сериал“, „Телевизионна реклама“ и „Драматургичен анализ“. Нели Димитрова поделя посвещението си между студентите на НАТФИЗ и съвременното българско кино.

Най-известните й професионални постижения са като сценарист на игралните филми „Голата истина за група Жигули“ (2021), „Петя на моята Петя“ (2020), „Възвишение“ (2017), адаптация по едноименния роман на Милен Русков и на „Love.net“ (2011). Главен сценарист е и на ситкома на bTV „Домашен арест“ (2011-2014), както и съсценарист на сериалите „Хотел България“ (2004), „Връзки“ (2015-2016) и „Порталът“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest