Общество

Фестивален старт за възпитаниците на НАТФИЗ през септември

С три международни фестивала стартира учебната година за част от студентите на НАТФИЗ.

Първи в началото на септември, ще се представят танцьорите на доц. Ясен Вълчанов.

Селектирани в програма на „Европейски театрални алтернативи – Буря и Устрем“ (Theater European Alternatives – Sturm und Drang) младите актьори ще представят постановката на д-р Александър Манджуков „Пепелище“.

Спектакълът, вдъхновен от съвременната приказка за „Пепеляшко“ от Пиерет Фльосио, е диалог между послания от приказката и емоционалния живот на съвременния човек, с фокус върху фантазното в любовта.

Поради пандемичната обстановка изданието на форума ще се проведе онлайн, което практически ще направи селектираната продукция достъпна за творците от всички точки на света.

Гледайте представлението на живо, на 18 септември 2021, от 22.00 ч.

На 13 септември дипломираните възпитаници на проф. Пламен Марков ще представят „Кукли сме ние“ на „Сцена на кръстопът“ – Пловдив. Постановката на младата режисьорка Елица Йовчева предлага остър анализ на обществото през погледа на най-младата негова част.

Спектакълът се пребори в категория „Най-добро представление“ на наградите НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ и ще остане в репертоара на Театър НАТФИЗ за още една година – до май 2022.

Между 22 и 30 септември четвъртокурсниците на проф. Румен Рачев ще станат част от програмата на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ в Стара Загора.

В компанията на експерти, творци и гости от цялата страна и Европа младите актьори ще представят „Снежната кралица“ по Ханс Кристиан Андерсен, в драматизацията на Евгени Шварц и в постановка на проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева.

В рамките на същия форум проф. д-р Лидия Върбанова и завършилите магистърската програма на НАТФИЗ „Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии“ Марияна Петрова и Наталия Алексиева ще проведат интерактивен семинар по дигитална стратегия и маркетинг „Как да представяме и промотираме театъра си онлайн?“.

Проф. д-р Катерина Илкова ще представи книгата си „Тандемът“ – посветена на двама от доайените в българското куклено изкуство и основатели на специализираното образование в НАТФИЗ – проф. Николина Георгиева и Атанас Илков.

Софийската премиера на изданието се очаква през месец в октомври.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest