Общество

Femme fatale на съветския екран: най-красивите „аристократки“ в СССР

Съветското кино радва публиката не само с образи на силни жени. В него има място и за чувствени красавици.

Най-популярните женски образи в киното на СССР са волеви и независими жени – усърдни работнички, успешни кариеристки, строги интелектуалки, безстрашни партизанки и героини от войната. От една страна тези образи стават пример за съветските жени, а от друга техните екранни съдби ясно отразяват реалностите на онова време. И все пак, благодарение на филмовите адаптации на световната и руската класика, както и историческите филми, в киното могат да се видят изискани героини като благородни дами, аристократки и хора със синя кръв. Ето кой ги играе.

Ирина Алферова

Студентката от 4-ти курс на Театралния институт Ирина Алферова получава всесъюзна слава след ролята си във филмовата адаптация на романа на Алексей Толстой „Ходене по мъките“ (1977). Действието се развива преди, по време и след революцията от 1917 година. В образа на трогателната Дария Булавина-Телегина е 26-годишната Алферова. Тя завладява зрителите с кротост и достойнство.

Ирина Алферова в

Ирина Алферова в „Ходене по мъките“В.Мурашко / Sputnik

През 1978 г. играе във филма „Есенни камбани“ по „Приказка за мъртвата царкиня“ на А.С. Пушкин, а през 1982 г. взема участие във филма „Василий Буслаев“, където се превъплащава в ролята на млада княгиня. И в двете ленти Алферова, която има славянска красота, изглежда прекрасно в древноруски костюм.

Ирина Алферова в

Ирина Алферова в „Есенни камбани“, 1979 г.TASS

Истински звезден момент за нея е ролята на Констанс Боносьо, придворна дама на френската кралица Анна Австрийска, в музикалния приключенски филм „Д’Артанян и тримата мускетари“ (1978). Благодарение на Алферова Констанс става символ на нежност и женственост.

„Д’Артанян и тримата мускетари“Георги Юнгвалд-Хилкевич, Гостелерадио СССР, 1979

Маргарита Терехова

Актрисата, която в Русия е сравнявана с Мерил Стрийп, е смятана за суперзвезда в СССР през 70-те и 80-те години на миналия век. Популярност ѝ донасят филмовите адаптации на световни класики.

Във филма, базиран на комедията на Лопе де Вега „Кучето в яслите“ (1977), Терехова играе ролята на гордата графиня Диана дьо Белфлор, която е влюбена в своя секретар.

„Кучето в яслите“Ян Фрид, Ленфилм 1977

Тя играе друга аристократка във филма „Благочестивата Марта“ (1980).

„Благочестивата Марта“Ян Фрид, Ленфилм 1980

През 1978 г. Терехова се появява в ролята на милейди в музикалния филм „Д’Артанян и тримата мускетари“. Този образ е на коварна злодейка „специален агент Милейди“ и благодарение на него актрисата си печели славата на фаталната жена на съветския екран. Почти святата Констанс и нейната коренна противоположност, хищницата Милейди, се превръщат в най-ярките филмови образи от края на 1970-те години.

„Д’Артанян и тримата мускетари“Георги Юнгвалд-Хилкевич, Гостелерадио СССР, 1979

Татяна Самойлова

Романът на Лев Толстой „Анна Каренина“ е филмиран повече от тридесет пъти. 33-годишната Татяна Самойлова се превръща в един от най-ярките изпълнители на тази роля.

Във филма актрисата брилянтно пресъздава образа на жена от висшето общество.

Анна Каренина

Анна КаренинаАлександър Зархи, Мосфилм,1967

Самойлова влиза в ролята на Анна и сякаш слой по слой премахва полировката от елегантната, достолепна благородна дама, която губи репутацията си и разкрива нейната неистово влюбваща се натура.

Анна Каренина

Анна КаренинаАлександър Зархи, Мосфилм,1967

Студената красота на екранната Каренина – нейната аристократична бледност, леко надменен поглед, важност и сдържана мимика, контрастират с нежността, чувствеността и непосредствеността на героинята, изпълнявана от Татяна Самойлова. Може би това е един от най-успешните прочити на култовата героиня на Толстой.

Анна Каренина

Анна КаренинаАлександър Зархи, Мосфилм,1967

Наталия Трубникова

23-годишната балерина Наталия Трубникова изиграва британската принцеса Мелисент във фантастичния филм-мюзикъл „31 юни“ (1978), в който се разказва за пътуване във времето.

„31 юни“Леонид Квинихидзе, Мосфилм,1978

Това е единствената голяма роля в нейната филмова кариера. Мелисент изглежда трогателна в своята наивност и детска откритост, но е добра във фехтовката, въпреки своята крехкост.

„31 юни“Леонид Квинихидзе, Мосфилм,1978

„31 юни се появи по съветската телевизия само веднъж. Причината е, че танцьорът от Болшой театър Александър Годунов, който изиграва една от главните роли, иска политическо убежище в САЩ. Страхувах се, че продукцията е остаряла и ще изглежда смешно. Но днес, когато отново започнаха да я показват, продължавам да получавам писма с обяснения в любов към моята принцеса. Математик от Канада дори признава, че Мелисент му прави такова впечатление, че той започва професионално да изучава възможностите за преходи във времето и прави откритие, което служи като тласък за подобряване на мобилните комуникации“, разказва Трубникова в интервю.

„31 юни“Леонид Квинихидзе, Мосфилм,1978

Татяна Лютаева

Талантът и красотата на Лютаева се проявяват ярко още в първата ѝ филмова роля. През 1987 г., на 22-годишна възраст, актрисата играе графиня Анастасия Ягужинская в историческия приключенски мини-сериал „Мичмани, напред!“. Филмът разказва за интриги и заговори в двора на императрица Елисавета Петровна (XVIII век).

„Мичмани, напред!“Светлана Дружинина, Мосфилм, 1987

Ягужинская, изпълнена от Лютаева, е сериозна заявка за femme fatale (фаталната жена), в която всъщност се превръща в продължението на филма „Виват, мичмани“ (1991).

„Виват, мичмани“Светлана Дружинина, Мосфилм, 1991

През цялото време изглежда, че героинята съблазнява не само своите екранни фенове, но и зрителя, като лесно се превъплъщава от мила красавица в решителна авантюристка или властна дама. Тънки черти на лицето, царствена осанка, подчертана от историческия костюм, висока прическа и масивни бижута осигуряват на Лютаева истинност в образа на привлекателната аристократка.

„Мичмани, напред!“Светлана Дружинина, Мосфильм, 1987

В тази печеливша роля актрисата се появи на екрана и в по-зряла възраст.

„Анна Каренина“Карен Шахназаров, Мосфилм, 2017

Анна Самохина

Любовната драма „Царският лов“ (1990) е посветена на принцеса Елисавета Тараканова, която нарича себе си незаконна дъщеря на императрица Елисавета Петровна.

„Царският лов“Витали Мелников, Excelsior Film-TV,1990

Тук зрителят в никакъв случай не вижда авантюристката интригант, какъвто всъщност е този исторически герой, а княгиня, изиграна от 27-годишната Анна Самохина. Тараканова е представена без лукавство, актрисата създава образа на беззащитна, изпълнена с любов и отдаденост измамена жена. Класическата уязвима „девойка в беда“, на която всеки иска да съчувства, защото нейният спасител се оказа палачът ѝ.

„Царският лов“Витали Мелников, Excelsior Film-TV,1990

Във филма има сексуални сцени, които по стандартите на съветското кино и по мнението на по-старото поколение зрители, са твърде смели. Това осигурява на Самохина скандалния статут на секс символ на руското кино в началото на 1990-те години.

„Царският лов“Витали Мелников, Excelsior Film-TV,1990

автор: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest