Европейските астронавти ще летят до МКС с корабa Crew Dragon, но се готвят за полета в Русия

Космическият кораб на SpaceX Crew Dragon се приближава към Международната космическа станция

Европейските астронавти, които тази година ще летят до Международната космическа станция (МКС) с кораба Crew Dragon на Илон Мъск, се готвят за полета в подмосковския Център за подготовка на космонавти.

Това каза ръководителят на Европейската космическа агенция (ЕКА) в Русия Рене Пишел, пише РИА „Новости“.

„Въпреки факта, че следващите ни астронавти ще са изстреляни на американски кораби, тяхното обучение продължава в Звездното градче. Например следващият наш астронавт Тома Песке и след това Матиас Маурер – и двамата вече са в Звездното градче“, каза Пишел във видеото публикувано в YouTube канала на „Роскосмос“.

Последният европеец, който летя до МКС на „Союз“, беше италианецът Лука Пармитано през 2019 година. Полетите на астронавтите от ЕКА до станцията на „Союз“ се извършваха по квота, предоставена от НАСА. През 2021 г. се планират два полета на европейци до станцията на американските кораби Crew Dragon: през пролетта – французинът Песке, през есента – германецът Маурер.

https://www.youtube.com/embed/ttkERr_Qsm0

Във вторник генералният директор на ЕКА Ян Вернер разказа за РИА „Новости“, че бъдещите полети на европейски астронавти до МКС на „Союз“ могат да се осъществят в два варианта: бартерно споразумение между Европа и Русия или по споразумение между САЩ и Русия в замяна на доставка на европейско оборудване на НАСА.

През август 2019 г. генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин обяви, че е поискал разработване на споразумение с ЕКА за полети на европейски астронавти до МКС на космическия кораб „Союз“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest