Европа изпитва неочаквана нужда от руски комбайни

Трета поредна година износът на руска селскостопанска техника чупи рекорди!

През 2020 г. доставките зад граница се увеличиха с 30%, до почти 174 млн. евро. Според участниците на пазара на това са оказали влияние фактори като стабилна държавна подкрепа за експорта и слаба рубла. Според „Коммерсант“ общото производство на руска техника нараства паралелно с износа, с почти 30%.

Износът на селскостопанска техника от Русия през 2020 г. в парично изражение се е увеличил с 30%, до 15,9 млрд. рубли (174 млн. евро), подчертаха от „Росспецмаш“. Значително са се ускорили и темповете на ръст: година по-рано пратките зад граница се увеличиха само с 9%. Въпреки това те все още са по-малки от рекордната 2018 г., когато се наблюдаваше ръст от 40%, пише „Рамблер“.

Доставките са за 38 държави, като основните са страните от ОНД и ЕС, както и Монголия, Африка и Близкия изток.

Така през 2020 г. износът за Германия в парично изражение се е увеличил 4,6 пъти, за Австрия – 4,5 пъти, Чехия – 2,9 пъти, България – 2,1 пъти, както и за Франция – с 84%, за Холандия – със 73% , Киргизстан – с 51%, Унгария – с 44%, Казахстан – с 29%.

Денис Максимкин от „Росспецмаш“ разказа за „Коммерсант“, че комбайни се изнасят активно за Европа, по-конкретно за Германия: преди няколко години „Ростсельмаш“ създаде представителство в Германия, което постепенно увеличава мащабите на своята дейност. Също така, по негово мнение, на ръста на износа положително е повлияла предвидимостта на държавната подкрепа, какъвто не е бил случаят през 2019 г., и „подобряване на качеството на продуктите“.

Основните причини за положителната динамика са както високите цени на селскостопанските продукти, така и държавната подкрепа (отстъпки за машини по програмата 1432), казват от „Росспецмаш“. Съхраняването на положителна динамика и развитието на износа могат да бъдат възпрепятствани от вдигането на цените на металите и въвеждането на квоти за износ на зърно. Поради това асоциациите предлагат отлагане на въвеждането на ограничения върху износа на зърно, както и да се въведе плаващо износно мито върху продуктите на металургичните компании, за да са вътрешните цени с 20% по-ниски от тези на световните борси.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest