Ето какво от 300 години загрява руския войник по-добре и от водката

Русия е най-голямата страна в света, но в северните райони е изключително студено през зимата, поради което много части на нея са слабо населени.

Въпреки това ниските температури не сломяват „войнствения народ“. В историята са известни случаи, когато руснаците побеждават врага през студената зима. Дори Наполеон и Хитлер не успяват да покорят Русия.

Другите държави не могат да водят война при такива условия. Как тогава успява „войнственият народ“? Трябва да се отбележи, че през зимата руските военни използват едно прекрасно „приспособление“, което предпазва от замръзване дори при минус 70 градуса. То се предава от поколение на поколение повече от триста години и е дори по-ефективно от водката, пише китайското издание Sohu.

„Комсомолская правда“/Global Look Press

Руснаците не се страхуват от студа, но за армиите на другите страни зимата е непреодолима пречка. Хитлеровата армия почти стига до Москва, но настъпва зима, която не оставя на германската армия шанс за победа. Поражението е неизбежно – германците никога не са се сблъсквали с подобни студове, за разлика от руснаците. Разбира се, руските военни през зимата носят специална топла униформа, а също така могат да се затоплят с няколко глътки водка, но основното, което ги предпазва от измръзване, са партенките, отбелязва ИноСми.ru.

Global Look Press

Преди това руските войници носят високи ботуши, което е ужасно неудобно, тъй като всеки войник има различен размер. За да не им убиват ботушите, руските военни започват да увиват плат около чорапите си, което носи и повече топлина. Партенките бързо си спечелват популярност сред войниците, а дебелината им се регулира в зависимост от годишния сезон. Така руските войници не се притесняват, че краката им може да замръзнат. Дори не си струва да говорим как се отразява това на ефективността на борбата. В съвременната руска армия партенките играят важна роля, така че всички новобранци се учат да ги използват правилно.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest