ЕС обмисля да започне преговори за руската ваксина „Спутник V“

Италия трябва да стане първата европейска страна, в която ще стартира производството на „Спутник V“.

Европейският съюз възнамерява да започне преговори за закупуването на руската ваксина „Спутник V“, за да реализира ваксинационната програма на страните срещу коронавирусната инфекция. Това съобщи агенция Reuters, цитирана от ТАСС.

По данни на агенцията лицето, което води преговорите от името на ЕС, е съобщило, че правителствата на страните от Европейския съюз разглеждат възможността за стартиране на преговори с разработчиците на „Спутник V“. За да започнат такива, по негови думи, трябва да постъпи запитване от четири страни.

Reuters отбелязва, че Унгария и Словакия вече са получили първите партиди от руския препарат, Чехия проявява интерес към закупуването му. От своя страна Италия трябва да стане първата европейска страна, в която ще стартира производството на „Спутник V“ в съответствие с постигнатото споразумение между компании Adienne Pharma & Biotech и Руския фонд за преки инвестиции.

Европейската агенция по лекарствата на 4 март съобщи, че е започнала процедурата по последователна експертиза на ваксината „Спутник V“. От европейския регулатор заявиха, че по време на проверката специалистите ще оценят съответствието на препарата със стандартите на ЕС по ефективност, безопасност и качество. „Спутник V“ е в челната тройка на ваксините по отношение на получените одобрения от държавни регулатори. Към днешна дата руската ваксина е регистрирана в 50 страни с общо население от над 1,3 млрд. души.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest