Общество

Ермитажът продава стенописи от школата на Рафаело чрез NFT

Ермитажът пусна в продажба стенописи от своята колекция, които са датирани от XVI век.

За 135 000 рубли всеки желаещ може да си закупи работа на учениците на Рафаело… разбира се не физически екземпляри, а цифрови – тоест токени.

Музеят осъществи проект за цифровизация на вечната класика и днес вече са достъпни за продажба токени с три току-що реставрирани стенописа – „Венера и Амур на делфини“, „Венера си премахва треска“ и „Венера и Адонис“ (последният дори вече е закупен).

Венера и Адонис

Венера и АдонисЕрмитаж, 2023

Главният художествен музей на Русия активно внедрява новите технологии и поддържа идеята за цифрово изкуство. През септември 2023 г. Ермитажът пуска в продажба токени с цифрова версия на уникални произведения от колекцията на музея.

Работниците в Ермитажа в течение на пет години провеждат реставрация на стенописи, разкривайки авторския слой, който е заличен от множество по-късни наслагвания, които всъщност изцяло променят композицията на работата и даже самия ѝ смислов сюжет. Уникалността на токените е в това, че съдържат изображението на стенописите до и след реставрацията – това, което е невъзможно да се види в действителност.

Венера и Амур на делфини

Венера и Амур на делфиниЕрмитаж, 2023

„Ние в Ермитажа сме големи любители на иновациите, – споделя директорът на музея Михаил Пиотровски. – Това е пореден проект, който е посветен на използването на новите технологии за развитието на музейното дело и създаването на абсолютно уникални продукти. Междинното състояние на стенописите, което се вижда само в етапа на реставрацията и след това изчезва, си е само по себе си наистина много любопитна история. В това се корени и смисълът на NFT – да се направи нещо уникално, нещо което е било и повече няма никога да бъде“.

Венера си премахва треска

Венера си премахва трескаЕрмитаж, 2023

Токените могат да бъдат закупени от ограничено количество хора и те получават цифровите права на NFT-предмети на изкуството, които се смятат за инструмент за инвестиции, защото притежателите на тези уникални NFT-та могат не само да купуват, но и да заменят и продават цифровите права.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest