Общество

Електронна виза за Русия: често задавани въпроси и удобно ръководство

Как да кандидатствате, защо може и да не ви трябва и как да избегнете депортиране(!).

От 1 август Русия започна да издава нови електронни визи за граждани на 55 държави. Намерете нашите подробни инструкции и отговори на най-често задаваните въпроси по-долу!

Често задавани въпроси

  • Каква е разликата между стандартната и електронната виза?

Електронната виза се издава чрез официалния сайт на МВнР. Всичко, което трябва да направите, е да попълните формуляра за кандидатстване и, след като кандидатурата ви бъде одобрена, да отпечатате или запазите електронната виза на вашето мобилно устройство или таблет.

Електронната виза ви позволява да останете в Русия общо до 16 дни и отнема само четири дни, за да бъде издадена. Освен това не се нуждаете от покана, хотелска резервация или друг вид доказателство за причината за вашето пътуване. Могат обаче да кандидатстват само граждани на определени държави.

Стандартната (неелектронна) виза изисква повече документи, които трябва да бъдат представени лично в руския консулски отдел. Разрешеният период на престой е до 90 дни и се актуализира на всеки 180 дни. Срокът на валидност на самата виза зависи от вида на визата.

Също така, граждани на всяка страна могат да кандидатстват. Но отнема повече време от електронната виза и изисква доказателство за целта на вашето пътуване (резервации и покани).

  • Имам стандартна виза. Има ли нужда и от електронна виза?

Не, няма. Можете да пътувате до Русия със стандартната си виза.

  • Моята страна не е в списъка на страните, отговарящи на условията за електронна виза. Това означава ли, че не мога да пътувам до Русия?

Можете да пътувате до Русия, но трябва да кандидатствате за стандартна виза.

  • ГКПП „X“ не е в списъка на пунктовете за притежатели на електронна виза. Това означава ли, че не мога да вляза в Русия през този контролно-пропускателен пункт?

Може, но само с неелектронна виза. С електронна виза можете да влезете в Русия САМО през определени гранични контролно-пропускателни пунктове.

  • Мога ли да остана повече от 16 дни с електронна виза?

Не, не можете, освен ако нямате обстоятелства, които да не ви позволяват да напуснете територията на Русия. Например спешно лечение или природно бедствие. В такъв случай МВнР ще удължи престоя ви, като издаде стандартна виза.

Това означава, че трябва внимателно да планирате дните си на престой. Внимание: 16 дни не се равняват на 24 часа, умножени по 16. Например, ако човек е влязъл на територията на Русия на 20 август (независимо от часа), той трябва да напусне строго преди 23:59 на 4 септември.

Трябва да напуснете стриктно преди изтичането на визата ви, в противен случай рискувате глоба, забрана за влизане и дори депортиране. За да избегнете подобни незабравими изживявания, използвайте специалния визов калкулатор, който ще намерите в заявлението – той ще покаже кога трябва да напуснете според деня на влизане.

  • Мога ли да платя таксата за кандидатстване с банкова карта „X“?

Въпреки че уебсайтът посочва, че таксата за кандидатстване ($40) може да бъде платена от различни международни платежни системи, към момента на публикуване уебсайтът приема само Visa и Mastercard.

Плащането ще бъде обработено от китайската система LianLian.

  • Китайските граждани могат да кандидатстват за електронна виза. Означава ли това, че гражданите на Макао и Хонконг също могат?

Гражданите на Хонконг и Макао изобщо не трябва да кандидатстват, тъй като имат право да останат в Русия съответно 14 и 30 дни без виза.

Преди изобщо да обмислите получаването на електронна виза, горещо ви препоръчваме да прочетете тази статия. Изброихме всички държави, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да посетят Русия.

Например сръбските граждани отговарят на условията за електронна виза, но могат да останат в Русия до 30 дни без виза изобщо, ако имат биометричен паспорт (всеки паспорт, издаден след 2008 г.).

  • Как да разбера, че визата ми е готова, и какво да правя с нея?

Всички известия за напредъка на кандидатстването ви за виза ще бъдат изпратени на вашия имейл. След като статусът на вашите кандидатури се промени на „Обработката е завършена“, ще знаете дали вашата кандидатура е одобрена или не.

В случай че е така, отпечатайте известието с вашата виза или просто го запазете на мобилното си устройство или таблет. Ще ви трябва при качване на самолета/влака/автобуса и след това при преминаване на паспортен контрол на граничния пункт.

  • Защо кандидатурата ми може да бъде отхвърлена?

Министерството на външните работи не посочва ясно защо дадено заявление може да бъде отхвърлено. Но най-очевидните причини включват депортиране по време на предишно посещение, нарушаване на правилата за престой в Русия или неплатени глоби.

Ако направите грешка в заявлението, то няма да бъде отхвърлено. Ще го получите обратно за корекция и след това можете да го изпратите отново. Имайте предвид, че невярната информация може да доведе до анулиране на визата на граничния пункт.

Ръководство

Бъдете внимателни към URL адреса на уебсайта, за да не попаднете на измамни страници, които събират лични данни и крадат пари. По-добре – маркирайте уеб страницата по-долу. МВнР има само един сайт за кандидатстване за електронни визи.

Освен това има определени правила и условия, които подчертахме в тази статия.

Самото заявление се попълва по следния начин:

1. Внимателно прочетете и се съгласете с всички условия и щракнете върху „Попълнете нов формуляр за кандидатстване“.

2. Регистрирайте акаунт, като предоставите своя имейл адрес и създадете парола. Посочете активен имейл адрес, за да можете да получавате известия за статуса на вашата кандидатура.

3. Запишете и запазете ID на заявлението, което ще получите в началото.

4. Качете официална снимка. Изискванията са посочени на страницата, но като цяло е паспортният формат.

5. Попълнете вашата лична информация.

6. Попълнете маршрута на пътуването си.

7. Попълнете информация за вашето семейно положение.

8. Предоставете вашите данни за контакт.

9. Отговорете на допълнителни въпроси.

След като отговорите на всички въпроси, ще видите обобщение на цялата предоставена информация. Поставете отметка и се съгласете с всички условия в края на последната страница. После продължете с плащането. След това следете състоянието на вашата кандидатура в личния си акаунт.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest