Общество

Екстремни студове: термометрите в руските градове достигнаха -50℃!

Декември започна наистина мразовито за Сибир и Урал.

В големите градове температурата падна под -35℃. В района на столицата не е студено, но е необичайно снежно.

В Екатеринбург е -30℃. Заради студеното време обществените тролейбуси и трамваи са принудени да намалят скоростта си до 20-25 км/ч, за да избегнат повреди. А ето как изглежда замръзналият насип на река Исет в центъра на града.

Павел Лисицин/Sputnik

Жителите на Красноярск дочакаха 35-градусови студове в града и до -50℃ в региона. В Северо-Енисейския район е регистриран студ от -51℃.

Член на клуба по зимно плуване „Криофил“ плува в река Енисей при студ от около -30℃.

Иля Наймушин/Sputnik

Бинокъл, покрит със сняг и скреж в новата пешеходна зона „Стрелка“ в парк „Татишев“ на брега на Качинския канал на река Енисей, на остров Татишев, Красноярск.

Иля Наймушин/Sputnik

В Новосибирск температурата падна до -33℃ в центъра на града и до -42℃ в региона.

На снимката се виждат спортисти по време на състезание по зимен SUP-сърф на незамръзваща река край Новосибирск.

Александър Кряжев/Sputnik

Омск. Изглед към заледен блок. Тук също е под -30℃.

Евгений Софийчук/ТАСС

Норилск, в северната част на Красноярския край, не е толкова студено – само минус 28℃, но вече е полярна нощ. За последен път тук са видели слънцето на 29 ноември. А първият изгрев ще бъде през 2024 г., през втората половина на януари.

Химич Алеся/Visit-Norilsk

В северната част на Приморския край е под -20℃, но заради вятъра се усеща като -40℃. Крайбрежната улица на Владивосток прилича на владенията на Снежната кралица.

Виталий Анков/Sputnik

Във Воркута е само минус 20°C с хрупкав сняг под краката. Между изгрева и залеза обаче има само един час, защото това е 67-ият паралел!

Павел Кузмичов

Според медиите в Якутск там е още по-топло! В столицата на най-студения регион на Русия през нощта е малко под -33°C, въпреки че преди няколко дни е било -45°C. И това е над климатичната норма за това време на годината.

Вадим Скрябин/ТАСС

Първата половина на декември 2023 г. в Санкт Петербург става особено студена и снежна. Само на пръв поглед изглежда, че -10°C не е толкова страшно. В комбинация с ветровете и снеговалежите в Санкт Петербург се усеща много студено за жителите! Сега градът се е затоплил с няколко градуса, но както обещават синоптиците, това няма да продължи дълго.

Алексей Даничев/Sputnik

В руската столица Москва не е много студено (около -7°C), но е много, много снежно.

Пелагия Тихонова/Агенция „Москва“

Снеговалежите продължават през цялата седмица и ще продължат и през следващите няколко дни. В някои райони снежните преспи са нараснали с 30 см, а това не е пределът.

Ярослав Чингаев/Агенция „Москва“

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest