Експерти на НАТО: Руският 96K6 „Панцирь-С1“ е идеално оръжие за борба с дронове

Анализатори на Северноатлантическия алианс определиха „Панцирь-C1“ като идеална система за противодействие на безпилотни летателни апарати.

Центърът за оценка на способностите на военновъздушните сили на НАТО (Joint Air Power Competence Centre) публикува доклад под заглавието „Комплексен подход за противодействие на безпилотни авиационни системи“. В него анализатори отделно се фокусират върху начина, по който в руската военна база в Сирия се борят с безпилотните летателни апарати (БЛА). В тази връзка споменават и зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцирь-С1“, пише „Российская газета“.

„Първоначално е разработен за обезпечаване на противовъздушната отбрана от самолети и вертолети, както и да подсигури допълнителната защита на подразделенията за ПВО от вражески въздушни атаки с използването на високоточни боеприпаси, особено на малки височини“, се казва в доклада. „Тези характеристики правят ‘Панцирь-С1’ идеално подходящ за противодействие срещу целия спектър от заплахи – от малки до тактически БЛА. Той също така позволява запълване на празните места в стандартните части за ПВО между средствата за противодействие на крупногабаритни БЛА и системите за борба с миниатюрни дронове.“

В доклада се отбелязва, че Русия демонстрира прогрес в разработването на БЛА.

По-специално бяха отбелязани проектите „Альтиус“ и „Охотник“. Компанията „Калашников“ предлага безпилотни летателни апарати, които практически покриват всички класове и категории, включително апарати, специално разработени за работа в екстремни климатични условия. Освен това някои руски БЛА са специално приспособени за навигация без използване на глобални спътникови навигационни системи, които често са ненадеждни в полярните региони.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest