Експерт съобщи кога в Русия ще се появяват „умни“ пътища

Система от „умни“ пътища може да се появи в Русия в близките 2-3 години, тя  предварително ще съобщава на водача за приближаващ пешеходец, необходимост от пропускане на линейка или пожарна кола, както и за наличието на чужд предмет или отворена шахта на пътя, заяви пред РИА „Новости“ представителят на работната група на Националната технологическа инициатива „Автонет“, прессекретар на „Глонасс“ Ярослав Федосеев.

Проектът се изпълнява от НП „Глонасс“ в рамките на платформата „Aвтодата“ на Националната технологичeска инициатива „Автонет“ под егидата на президента на Руската федерация.

„Нашата задача е да извършим комплексна модернизация на умната транспортна система на градовете. Според проведените изследвания, проектът ще намали броя на пътнотранспортните произшествия с най-малко 20%. Системата ще използва V2X технология (чрез която автомобилът взаимодейства с друг автомобил, околната среда и инфраструктурата), която ще осигури обмен на данни между участниците в движението, инфраструктурата и операторите за контрол на пътнотодвижение“, каза събеседникът на агенцията.

„Шофьорът ще бъде предварително информиран от системата в собствения си автомобил (на дисплея на таблото или чрез смартфон приложение) за приближаващ пешеходец, необходимост от пропускане на линейка или пожарна кола, наличие на чужд предмет на пътя или отворена шахта. Очакваме системата да стане достъпна за използване в следващите 2-3 години“, добави Федосеев.

Първият град, където успешно се проведоха тестове, беше Самара. Пилотни проекти също ще се проведат във Волгоград, Тамбов, Курск, Сколково, Орша, както и Башкортостан, Московска област, Красноярска област, Ставропол, Нижегородска и Новосибирска области.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest