Общество

Едуард Сноудън може завинаги да остане в Русия

Бившият американски разузнавач Едуард Сноудън получи разрешение за неограничено пребиваване в Русия, каза за РИА „Новости“ адвокат Анатолий Кучерена, който представлява интересите му в Русия.

„Едуард Сноудън получи разрешение за безсрочно пребиваване в Русия“, каза Кучерена.

Според него законодателството на Руската федерация му позволява да получи неограничено разрешение за пребиваване. Адвокатът отбеляза, че процедурата за удължаване на разрешението за пребиваване е забавена поради ситуацията с коронавируса, но „сега отговорът е получен“.

На въпрос как се чувства Сноудън по време на пандемията, Кучерена отговори „той е добре“.

Сноудън през юни 2013 г. даде на Washington Post и Guardian редица класифицирани материали по програмите за наблюдение на разузнавателните служби на САЩ и Великобритания в интернет. Той отлетя до Хонконг, а оттам до Москва, където прекара известно време в транзитната зона на летище „Шереметиево“.

Русия предостави на Сноудън временно убежище за една година при условие, че той прекрати дейността си срещу САЩ. През август 2014 г. Сноудън получи тригодишно разрешение за пребиваване, което му позволява да пътува не само в Русия, но и в чужбина. През януари 2017 г. разрешението за пребиваване на Сноудън беше удължено до 2020 година. През април адвокат Анатолий Кучерена заяви пред РИА „Новости“, че Сноудън е подал молба за удължаване на разрешението си за пребиваване в Русия за още три години.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest