Общество

Eдна четвърт от изследваните руснаци имат имунитет срещу COVID-19

Имунитетът към коронавирус е установен при 24-26% от общия брой на изследваните руснаци, а имунитетът може да се формира и при пациенти с безсимптомно протичане на болестта.

Това съобщи днес ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова по време на реч пред Съвета на ректорите на медицинските и фармацевтичните висши учебни заведения.

„Имунитетът срещу коронавирус може да се формира при пациенти, които са карали болестта безсимптомно. Проведохме серопревалентно проучване в 27 субекта, обхващащи над 70 000 души. И днес можем да кажем, че имунитетът се формира при тези, които не са имали клинични прояви. Има го при деца, до 40% (деца под 18 години) имат постинфекциозен имунитет. В същото време те не са имали клинични признаци“, съобщава Анна Попова за ТАСС.

Тя каза още, че повече от 80% от смъртните случаи от коронавирус в Русия са хора над 65 години. В същото време отбеляза, че ситуацията с разпространението на болестта в страната в момента се оценява като стабилизирана и управляема. „Коефициентът на растеж на случаите е намалял почти 60 пъти спрямо края на март. Сравняваме се с края на март, защото по това време също нямаше много ограничителни мерки“, подчерта ръководителят на санитарното ведомство, цитиран от „Российская газета“

Тя каза още, че решението за връщане от 1 септември на присъствената форма на обучение „за училища, за средни специализирани институции и за висшите школи, висши учебни заведения“ е известно предизвикателство, но се дължи на натрупаните значими знания за коронавируса, неговата епидемиология и мерките на профилактика.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest