Общество

Единствената сватба в КОСМОСА – как тя става реалност?

През 2003 г. руски космонавт се жени за гражданка на САЩ, докато е в орбита. И това събитие не остава без последствия.

Булката е висока брюнетка в класическа сватбена рокля, ушита в най-престижния салон в Хюстън. Тя влиза в залата, където са се събрали около 200 гости на фона на песента на Дейвид Бауи Absolute Beginners и се усмихва широко на своя жених на монитора,  който е на 402 км над земята, в Космоса. Тя сама си слага пръстена и изпраща на младоженеца въздушна целувка. Той прави същото.James Nielsen/Getty Images/AFP

Това се случва на 10 август 2003 г., когато Екатерина Дмитриева, гражданка на САЩ от руски произход, с помощта на спътникова видеовръзка се омъжва от щаб квартирата на НАСА за руския космонавт Юрий Маленченко. Той се намира на Международната космическа станция. Облечен е в своята стандартна униформа, към която е добавил само папийонка.

Първата в историята сватба в Космоса и до днес е единствена по рода си. Последиците от нея настъпват години по-късно.

Много неудобно положение

James Nielsen/Getty Images/AFP

В кариерата си 59-годишният Юрий Маленченко е извършил няколко полета в Космоса и е прекарал в орбита общо над две години. Той е на второ място в списъка на космонавтите с най-голяма дължина на полетите – 827 денонощия и 9 часа. Освен това е носител на званието „Герой на Русия“, най-високата държавна награда в Русия. Но световна слава му носи не този факт, а космическата му сватба.James Nielsen/Getty Images/AFP

Той е на 41 години, когато се запознава с 27-годишната Екатерина в Хюстън на вечеря в чест на първия в историята полет на човек в Космоса, извършен от Юрий Гагарин. Екатерина е емигрирала в САЩ от СССР заедно с родителите си, когато е само на 4 годинки. Майка ѝ е работила в НАСА като специалист по орбитални програми, а баща ѝ бил преподавател в един от университетите в щата Тексас. По онова време Юрий е в Хюстън, за да се готви за командир на екипаж на третия си полет, а 4 месеца преди него той прави предложение на Екатерина.

Сватбата е насрочена за август, когато Юрий вече трябва да се е върнал на Земята. Командировката му обаче продължава до края на октомври. Космонавтът разбира за удължаването, докато е в орбита, но за отлагане на церемонията не може да става и дума: професията на Юрий е опасна – докато се върне, може да се случи какво ли не, още повече, че по-малко от половин година преди това совалката „Колумбия“ претърпява инцидент (всички 7 членове на екипажа загиват 16 минути, преди да се приземят).ESA/AFP

Между другото, това обяснение не устройва руската страна. Реакцията на „Росавиокосмос“ и руският Център за управление на полетите (ЦУП) е рязка. „За съжаление, Юра ни постави в много неудобно положение. Той изобщо не ни предупреди. Докато булката му беше поискала разрешение от властите и се беше обърнала официално към НАСА, то Юрий постъпи другояче. Той не каза абсолютно нищо преди полета, а ни звънна от орбита и ни постави пред свършен факт“, разказва тогавашният говорител на „Росавиокосмос“ Сергей Горбунов.

„Не сме му забранявали да го направи, но той трябваше да се държи като космонавт, а не като кинозвезда“, коментира командващият на руските ВВС генерал-полковник Владимир Михайлов. Аргументът е, че действащ руски офицер с достъп до държавни тайни, би трябвало първо да получи разрешение да сключи брак с гражданка на друга държава и да го направи на земята.

Но Юрий Маленченко има друго мнение.

Картонен жених

James Nielsen/Getty Images/AFP

Двойката е подкрепена от ръководството на НАСА. Според законите на щата Тексас регистрацията на брака е допустима, ако младоженецът не може да присъства по уважителни причини. Разрешено им е да проведат церемонията в Центъра за управление на полетите в Хюстън.

За тази цел в деня на бракосъчетанието е организиран телемост с Международната космическа станция, който официално е класифициран като частна семейна конференция и не е предаван публично по телевизията на НАСА. По-рано на Международната космическа станция, чрез товарния кораб „Прогрес“, са доставени папийонката и брачната халка – същата, като на Екатерина, направена от злато и скъпоценни камъни, подредени под формата на планетите, Слънцето и самата Международна космическа станция.AFP

Цялата церемония трае 25 минути. „Около 1/3 от гостите говореха руски“, казва един от служещите. Вместо Маленченко документите са подписани от неговия упълномощен адвокат. Американският астронавт Едуард Лу, който е вторият участник в експедицията на Международната космическа станция, му е кум. На портативен синтезатор, той изпълнява марша на Менделсон в Космоса – нещо, което организаторката на космическата сватба Джоан Удуорд определя като „много сладко“.AFP

„Докато Юрий беше далеч, той беше по-близо до мен благодарение на комуникациите, с които разполагаме“, казва Екатерина Дмитриева в деня на бракосъчетанието пред The New York Times.

След церемонията Екатерина и гостите отиват в италианския ресторант „Вила Капри“ в Клиър Лейк недалеч от Хюстън, където ги чака… копие на Маленченко в пълен ръст.

В същия ден руският ЦУП така и не влиза във връзка с жениха, като се позовава на факта, че сватбата е негово лично дело и в този случай не могат да бъдат задействани държавни ресурси. „Нито пресконференция, нито фойерверки няма да правим по този повод“, заявява Сергей Горбунов.

Повече никакви сватби в орбита

AFP

Юрий Маленченко се връща на Земята два месеца по-късно. На летището го посреща Екатерина. Тя се е преместила да живее в Русия, но не се е отказала от гражданството си в САЩ. През юни следващата година те се венчаят в малка църква в Ярославъл, град на север от Москва. През 2006 г. се ражда дъщеря им Камила.

Много експерти тогава пророкуват край на кариерата на Маленченко, тъй като той се е опълчил на ръководството си, но след това космонавтът работи на МКС още два пъти – през 2007 и 2012 година.Саид Царнаев/Sputnik

Въпреки това, космическата сватба не остава без последици. След нея в договорите, които подписват космонавтите, се появява точка, с която се забраняват сватбените церемонии в орбита.

Основната последица за Малаченко идва през 2019 година. Тогава той вече се е уволнил и е в запаса на Въоръжените сили и от отряда на космонавтите и заема административна длъжност в Центъра за подготовка на космонавти (ЦПК). Този път му е отказано повишение – първи заместник-началник на ЦПК. Според източници от ракетно-космическия отрасъл, причината е, че жена му е американка. Кандидатурата на Маленченко не е одобрена от службата за сигурност на „Роскосмос“, тъй като длъжността предполага достъп до поверителна информация.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest