Общество

Дзика: каша със сирене, която жителите на Осетия приготвят при раждането на момче

Едно ястие, два начина да го консумирате.

Топлата джика е каша, а в студена форма е запеканка. Изберете любимата си версия.

Осетинската висококалорийна каша дзика се прави от продукти, които се намират във всяка къща: зряло сирене, брашно, заквасена сметана и сол. Смята се, че в епохата преди христянството аланите, предците на днешните осетинци, които обитават кавказкия регион, използвали тази „каша“ като жертвоприношение за бога-покровител на добитъка Фалвара. Този избор не е изненадващ, защото основните съставки са от животински произход. И това е едно от най-питателните местни ястия.

През християнския период дзика започва да се приготвя два пъти годишно: във вторник след седмицата на Великден и в края на лятото, преди стригането на овцете.

На пръв поглед може да решите, че дзиката е просто ястие, но всъщност това е много „капризна“ каша, която изисква високо внимание и тишина по време на готвене. В съвременна Осетия дзиката се готви за Кахц – празник по случай раждането на момче.

С този празник е свързана стара легенда. Местните са свикнали да пожелават богатство, здраве, дълголетие и плодородие. Осетинците наричат това „баркад“ и го пожелават на приятели, скъпи гости и новородени деца.

Когато се роди момче, възрастните се обръщат към Всевишния и се молят баркадът да го следва през целия му живот. След това топят краката му в топлата дзика. Този ритуал символизира първите стъпки на бебето, като дзиката е символ на изобилие и благоденствие.

Основната тайна в приготвянето на дзика е следната – „тишина при готвенето, положителна нагласа и правилни мисли: за дома, семейството и изобилието“. Това е и обичай, който се спазва строго и до днес.

Обикновено ястието се сервира топло на сач и се яде без прибори. Осетинците го консумират с питки, които понякога са гарнирани със зелени подправки. Дзика често се яде за закуска с айран. Когато се сервира студена, дзика е запеканка.

Продукти за 6 порции:

Олга Бровкина

  • Осетинско сирене – 400 г (може да се замени с моцарела или фета)
  • Брашно – 150 г
  • Заквасена сметана – 1 кг
  • Сол (по избор) – 1 ч.л. (или по-малко, ако сиренето е много солено)

Начин на приготвяне:

Натрошете сиренето с ръце или го намачкайте с вилица или ренде.

Олга Бровкина

След това добавете две кофички сметана. Местните жени казват: „Не може да развалиш дзиката със сметана“.

Олга Бровкина

Добавете сол и разбъркайте сместа, така че да няма бучки.

Олга Бровкина

Излейте сместа в голяма тенджера с дебело дъно и изчакайте да се разтопи – отнема около 15-20 минути. Кашата трябва да се бърка непрекъснато.

Олга Бровкина

Щом на повърхността се появят балончета, намалете котлона до минимална степен и добавете брашното на малки части. Не бива да позволявате на кашата да заври – иначе ще е безвкусна.

Олга Бровкина

Накрая разбъркайте кашата, докато се получи хомогенна маса без бучки. Готовата дзика е малко по-гъста от тесто за палачинки и има кремав оттенък. Да ви е сладко!

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest