Общество

Дванадесети Национален събор на овцевъдите

ГОЛИАТ СТАНА АТРАКЦИЯ №1  В СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА НАЙ-ТЕЖЪК КОЧ

НА СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ

         Мини екземпляр стана истинска атракция в състезанието за най-тежък коч на Националния събор на овцевъдите.  Симпатичният малък коч с респектиращото име Голиат се появи извън състезателната програма носен на ръце от четирима здрави мъже. Всички заедно се качиха на кантара, който отчете „внушителните“ 366 килограма.  Горещо аплодиран Голиат и собственикът му Андрей Андреев от ферма „Парадайс“ получи специален приз за най-атрактивно представяне.

         Наградата от 1000 лева за най-тежък коч обаче безапелационно спечели 155-килограмовия Слънчо, собственост на Валентин Димитров от с. Слънчево. Овенът е син на миналогодишния победител Коци, но не успя да надмине неговото тегло от 166 килограма.

         В състезанието участваха 7 животи, като второ и трето място спечелиха кочове на Цеко Христов от с. Старосел. 

         63 сантиметра дължина бе измерена в състезанието занай-дълъг косъм при Калоферска Дългокосместа коза на събора. Резултатът бе отчетен при пръчовете Каспър от фермаКолчакови и при Петко, собственост на Явор Георгиев. Дветеживотни си поделиха първото място, а трети остана Борко отферма Чолеви. При женските животни първо и второ мястоотиде при ферма Чолеви, а мини-козелът Ключодържател, собственост на Андрей Андреев от ферма Парадайс,  освен“впечатляващи“ размери показа и буен нрав.

         27 мъже, жени и деца показаха умения в състезанието поръчно доене. Победител стана Александър Куцаров. Публика иучастници горещо аплодираха децата, които демонстрирахазавидни умения. Два пъти, какво може показа 6-годишниятСтефан Първанов от Велико Търново. Момчето не бе доволноот резултатите от първото си доене и за това направи втори,успешен опит.

         Бойко Димитров от с. Боринци се оказа безспоренмайстор в ръчната стрижба. Той спечели и второто състезание, като свали руното на овца за 11,47 минути.

         Дванадесетото издание на Събора на овцевъдите се проведе от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново и  представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор.  За трите дни събитието привлече стотица хиляди посетители от страната и чужбина.      

         Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция,Българското национално радио и радио Веселина.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest