Два руски образеца попаднаха в ТОП 5 на най-добрите оръжия в света

Те са придружени от първата картечница, бомбардировач от Втората световна война и дрон.

Автомат „Калашников“ и ръчният гранатомет РПГ-7 влязоха в списъка с топ 5 на най-смъртоносните оръжейни системи в света, съставен от 19fortyfive. Сред първенците са още първата картечница, бомбардировач от Втората световна война и дрон.

Американско-британският оръжейник Хайръм Максим създава оръжие, което коренно променя хода на военните действия. В картечницата, взела името на създателя си, са използвани едновременно няколко напреднали технологии: бездимен барут, стойка и боеприпаси с лентово зареждане. Появилото се през 1884 г. оръжие е доведено до съвършенство към началото на Първата световна война, когато се проявява с всичките си достойнства (заедно с недостатъците на пехотната тактика при челна атака). В първия ден на Сома немските картечници унищожават над 20 000 британски войници. В първата половина на ХХ в. картечницата „Максим“ е приета на въоръжение в минимум 29 страни, пише „Российская газета“.

Американският бомбардировач B-17 Flying Fortress доминира на Западния фронт и Тихия океан по време на Втората световна война. Това е първият американски изцяло метален тежък бомбардировач, от който са създадени 12 700 единици. Солидният боен товар – до 3 т, отличният прицел и мощното отбранително въоръжение правят В-17 страховито оръжие. Тактиката на бойните полети в съпровождане на изтребители P-51 Mustang пък позволява бойните загуби да се сведат до минимум. Освен това самолетът е инженерно чудо: от чертежите до първия полет изминава само една година.

Създаденият през 1947 автомат „Калашников“ става легенда в света на оръжията. Мощен, прост и надежден, той е нечувствителен на вода, прах и мръсотия, работи еднакво добре в жега и в студ, а 7,62-мм му куршум с висока начална скорост има отличен възпиращ ефект. Каналът на цевта, патронникът, газовата камера и нейното бутало са хромирани, което прави оръжието устойчиво на корозия.

Също толкова прост за използване е реактивният гранатомет РПГ-7. Той просто може да се постави на рамото и да се стреля. Масата на оръжието с оборудване е не повече от 6 килограма. Доказвайки своята ефективност във войната във Виетнам, гранатометът е предпочитано средство за борба с бронетехника в различни краища на света в продължение на много десетилетия. За да унищожат танк, двама гранатометчици го поразяват в задната част или разрушават оптиката на купола, след което поразяват веригите и накрая изгарят бронята с кумулативни боеприпаси, предизвиквайки детонация на боезапасите.

Дронът MQ-1 Predator първоначално е предназначен за разузнаване. Той постъпва на въоръжение в средата на 1990-те години, по време на войните на Балканите. След това получава ракетите Hellfire и това отново променя света. Първият безпилотен удар е нанесен през 2002 г. в Йемен, където с пусната от дрона ракета е унищожен автомобил с терористи. След това Predator активно се използва в Афганистан срещу Талибаните и терористите от „Ал Кайда“. През 2018 г. е заменен от по-мощния дрон MQ-9 Reaper.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest