Дронове ще следят за спазване на социална дистанция и носене на маски в Москва

Също така, на летните веранди на заведенията ще проверяват за наличието на лични предпазни средства на посетителите и служителите.

Наличието на маски сред работниците и спазването на социална дистанция в летните градини в Москва ще бъдат записвани с помощта на камери за наблюдение и квадрокоптери. Това съобщиха за ТАСС във вторник от пресслужбата на Държавния инспекторат за недвижими имоти.

От 12 май в столицата бе въведен режим на носене на лични предпазни средства, според който жителите трябва да носят маски и ръкавици на всички обществени места, например в магазините, обществения транспорт и на работното място.

„Дроновете и камерите могат да открият нарушения на режима на носене на маска и ръкавици, социална дистанция, включително на отворените от днес веранди. И упълномощените органи имат право да използват данните от тези камери. Полицията и ОАТИ (Обединена административно-техническа инспекция на град Москва) издават протоколи за нарушаване на режима на носенето на маски и ръкавици“, съобщиха от пресслужбата.

Те уточниха, че на летните веранди ще проверяват наличието на лични предпазни средства за посетителите при движение между масите и работниците по време на обслужване, както и ще правят измервания на температурата на служителите и ще наблюдават социалната дистанция на всички присъстващи на верандите.

По-рано началникът на Държавния инспекторат Евгений Данчиков заяви пред ТАСС, че глобата за нарушаване на режима на носене на маски и ръкавици за физически лица в московските предприятия е 4000 рубли (€51). Санкцията за неспазване на санитарните норми при сегашния режим на повишена готовност на работните места за работодателя е от 100 000 до 300 000 рубли (€1275-3830), за отделни предприемачи – от 30 000 до 50 000 рубли (€380-640). Спазването на закона в областта на търговията се следи от служители на съответния отдел, както и от префектури и администрации.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest