Дронът „Охотник“ нанесе бомбов удар по време на изпитания

Тежкият ударен безпилотен летателен апарат С-70 „Охотник“ в хода на летателни изпитания използва 500-килограмови бомби за нанасяне на удар по наземни мишени.

Според източник на РИА „Новости“ във военнопромишления комплекс на страната, бомбардировката се е провела на полигона „Ашулук“, неуправляеми снаряди са били пуснати от вътрешнофюзелажния отсек.

„Целта е поразена с висока точност“, отбелязва източникът, цитиран от „Российская газета“.

Той също така добавя, че най-новият прицелно-навигационен комплекс позволява на „Охотник“ да използва бомби с точност, сравнима с високоточните управляеми оръжия. Дронът е способен да унищожава в автономен режим стационарни и ограничено подвижни цели в съответствие с получените координати, включително чрез външно обозначаване на целта във въздуха.

В началото на декември 2020 г. стана известно, че е проведен първият полет на руския тежък ударен дрон с функционални симулатори на ракети „въздух-въздух“. Тези тестове позволиха да се оцени взаимодействието на бордовото оборудване на машината със системите за насочване на ракети и електрониката на водещия самолет Су-57. През следващата година се планира да се проведат бойни стрелби на ракети по въздушни цели.

„Охотник“, създаден по схемата „летящо крило“, трябва да се превърне в първия руски тежък ударен безпилотен летателен апарат. Той използва технологиите на изтребителя от пето поколение Су-57, на който дронът ще бъде придружител. В бъдеще С-70 може да се използва за масивни набези с пилотирани самолети.

източник:

Pin It on Pinterest