Доставките на обновения Су-30 може да започнат през 2023

През 2023 г. руската армия може да получи изтребителите Су-30СМ2 с обновени двигатели и въоръжение.

„Сега самолетът Су-30СМ2 преминава специални летателни изпитания (СЛИ) с двигатели АЛ-41Ф-1С. Планира се те да завършат до декември 2023 година“, разказа за „Интерфакс“източник от авиационния отрасъл. Той добави, че в рамките на изпитанията на изтребителя му предстоят около 150 тестови полета, като сега е изпълнена една десета от тях, пише „Российская газета“.

Двигателите АЛ-41Ф-1С обикновено се монтират на Су-35. Освен обновяването на силовата установка, ще бъде направено и разширяване на бойните възможности на Су-30 с нови средства за поразяване.

Тежките свръхманеврени изтребители Су-30СМ се доставят във войските от 2013 г. и в момента са най-многочисленият тип от своя клас във Въздушно-космическите сили (ВКС) и Военноморските сили (ВМС) на Русия – армията е получила над 100 такива машини. За разлика от Су-35, двуместният Су-30СМ може не само да води въздушен бой за завоюване на въздушно господство, но и да влезе в ролята на команден самолет, да открива и посочва цели на насочваните самолети.

Тягата на АЛ-41Ф-1С е увеличена с 20% в сравнение с предшественика му, благодарение на цифровата система за управление, новите компресори, горивни камери и други агрегати. Четири пъти е увеличен и експлоатационният му ресурс (4000 часа срещу 1000), а двигателят му вече е по-икономичен. Системата за плазмено запалване осигурява възможност за безкислородно стартиране на двигателя.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest