„Дори не са равни“: Китайски експерти сравниха руската ЗРС С-500 със своите комплекси

Зенитният ракетен комплекс С-500 значително превъзхожда китайските си аналози, пише издание The Paper.

Авторът на статията Лин Сен напомня, че в Китай има няколко разработки на ЗРК – като HQ-9B, HQ-22 и HQ-19, които демонстрират последните достижения на Пекин в областта на противоракетната отбрана.

„Въпреки това всички те дори не стоят наравно със зенитните ракетни комплекси С-500, интегриращи средствата за въздушна и космическа отбрана“, отбелязва той.

Според китайския експерт властите на страната трябва сериозно да се замислят за опцията да се сдобият с тази система, в случай че се появи нейна експортна версия.

С-500 „Прометей“ се отнася към новото поколение ЗРС „земя-въздух“. Представлява универсален комплекс с далечен обсег на действие и височинен прехват с повишен потенциал. Системата е способна да унищожава не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, вертолети), както и крилати ракети. Радиусът ѝ на поразяване е около 600 км.

По характеристики С-500 значително превъзхожда наличните в момента на въоръжение С-400, както и американските си конкуренти Patriot Advanced Capability – 3, пише РИА „Новости“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest