Доколко ефективна е руската ваксина срещу COVID-19 „ЭпиВакКорона“?

След ваксинация с руския препарат „ЭпиВакКорона“ над 90% от пациентите образуват антитела.

Завеждащият отделението за зоонозни инфекции и грип на център „Вектор“ Александър Рижиков, цитиран в Instagram профила на „Роспотребнадзор“, разкри каква е ефективността на средството за борба с коронавируса.

„Сред доброволците казахме тези цифри, сега провеждаме случайни изследвания сред имунизираните колективи, виждаме, че тези цифри са съществено над 90 процента“, каза той.

По-рано Рижиков отбеляза, че държавният научен център „Вектор“ е започнал клиничните изпитвания по поставянето на ваксината „ЭпиВакКорона“ на три етапа. По негови думи този метод вече е приложен на животни – примати, хамстери и морски свинчета. Ефектът от увеличението и продължителността на имунитета се потвърждава преди всичко сред приматите. При това съставът на препарата не се променя, пише „Лента“.

В Русия са регистрирани три ваксини срещу COVID-19: „Спутник V“, „ЭпиВакКорона“ и „КовиВак“. „ЭпиВакКорона“ е вторият регистриран препарат – от 14 октомври 2020 година. Месец след това разработчиците получиха разрешение за провеждане на следрегистрационни изпитвания, включително сред възрастни хора.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest