Доц. Юрий Дачев с премиера на „Нова земя“

След дълго очакване и многократни прекъсвания, наложени от въведените мерки срещу Covid, на 28-ми април, в Народния театър излиза премиерата на „Нова земя“ по сценичната версия на Юрий Дачев, под режисурата на Бина Харалампиева и с участието на звездите от трупата.

Постановката посветена на Иван Вазов открива и създава за публиката си съвременен прочит на романа.

Силата на „Нова земя” е огромна и за съжаление непроменена от времето, когато излиза романът. Вазов е посрещнал отзивите за този роман вероятно, защото е очаквал, че неговите многобройни читатели ще се радват на новото му произведение също така, както и на “Под Игото”, но не се е случило така, защото в тези образи от Следосвобожденска България, той вижда не само вдъхновените, устремени към свободата и нравствеността българи, но и много основания за тревога. Точно това по особен начин стряска, когато човек днес прочете романа. Точно това е и в основата на моите усилия да го “преведа” за сцена”, разказва драматургът Юрий Дачев в интервюто си по БНР

Специализирал „История на театъра и театрална критика“ в Университета във Флоренция, Италия, доц. Юрий Дачев е водещ преподавател по „Театрална драматургия“ и „Телевизионна журналистика за екранни изкуства“ в НАТФИЗ, дългогодишен драматург на МГТ „Зад канала“, настоящ драматург на Народен театър „Иван Вазов“, за кратко зам.-министър на културата.

Доц. Юрий Дачев е автор на сценични адаптации, оригинални пиеси и сценарии и режисьор с успешни постановки в цялата страна.

Pin It on Pinterest