До края на годината и Сърбия може да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Русия

Вицепремирът на Русия Юрий Борисов се надява до края на 2021 г. Русия и Сърбия да сключат дългосрочен договор за доставка на газ.

„Вие достроихте своята част от „Турски поток“, сега Сърбия практически е обезпечила своята енергийна сигурност по отношение на потреблението на важен въглеводороден продукт – газа – в нужното, в необходимото количество, и това, че практичести станахте страна транзитьор, е много хубаво. И аз се надявам, че „Газпром“ до края на годината ще сключи договор с изгодни условия, надявам се, дългосрочен договор за доставка на газ в Сърбия“, каза той на заседания на руско-сръбския междуправителствен комитет по търговия, икономика и научнотехническо сътрудничество, предаде ТАСС.

„Особено внимание заслужава завършването на проекта по създаване на нови, нужни маршрути за доставки на газ в Сърбия и другия балкански страни“, добави руският вицепремиер.

Газопроводът „Балкански поток“ (продължение на „Турски поток“) стартира работа в Сърбия на 1 януари 2021 г., след което по него започна да постъпва природен газ от Русия. Участъкът, който минава през територията на Сърбия, е продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. „Турски поток“, по който трябва да постъпва руски природен газ в Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектната мощност – 13,9 млрд. куб. м на година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest