Днес Православната църква чества Св. Александър Невски

Александър I Ярославич Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество от 1252 до 1263. Смятан е за една от най-важните фигури на средновековна Русия.

През XIII век татарите, под водителството на хан Балтий завладели руската земя до Новгород. Между реките Днепър и Волга, от Урал до Черно и Каспийско море те основали татарското царство „Златната орда”. Враждебните съседни народи се възползвали и започнали да нападат Русия. Александър нанася две тежки поражения в битките на 15 юли 1240г. срещу шведите при р. Нева, за което е наречен „Невски” и на 5 април 1242г. срещу тевтонците на Чудското езеро.

„Не в силе Бог, но в правде!“

Александър Невски провежда политика на фаворизиране на Източноправославната църква, в противовес на католическото влияние. Провъзгласен е за Светец от руската Православна църква.

През 1879г. по време на Учредителното събрание в Търново е взето решение за „изграждане на паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“ (предложението прави Петко Каравелов)

Храмът е посветен на Александър Невски, който е патрон на руския император Александър II и названието на Храма е израз на благодарността на българите към Русия, в лицето на Царя-Освободител.

Pin It on Pinterest