Дмитрий Рогозин нарече Венера „руска планета“

Русия планира да направи собствена изследователска мисия на Венера.

Това е „руска планета“, затова не трябва да изоставаме в изучаването ѝ – така звучат думите на ръководителя на държавната корпорация Дмитрий Рогозин за ТАСС.  

„В програмата ни присъства темата за възобновяване на изследванията на Венера. Първо, това е съвместен проект с американците, който се нарича „Венера-Д“. Ние обаче разглеждаме също и отделна мисия на Венера. Считаме, че тя е руска планета, така че не трябва да оставаме назад“, това каза Рогозин на изложението HeliRussia-2020.

Той добави, че мисиите на Венера са включени в проекта на единната държавна космическа програма до 2030 година, съобщават от телеканала „360.

По-рано британски и американски учени откриха отровното вещество фосфин в горните слоеве на атмосферата на Венера. То се произвежда от бактерии, които са способни да живеят в безвъздушна среда. Изследователи заявиха, че това откритие доказва теорията, че на планетата има живот.

Рогозин отбеляза обаче, че това окритие не е пряко доказателство за съществуването на живот на Венера. Условията на тази планета са изключително сурови даже за микроорганизмите: повърхността ѝ е много гореща, а в атмосферата има сярна киселина.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest