Общество

Джефри Сакс: САЩ са съучастник в израелските военни престъпления

Професор от Колумбийския университет казва, че политиката на САЩ е трагична, разрушителна, несправедлива и противоречи на международното право

Вашингтон изпрати милиарди долари помощ на Израел от 7 октомври, подкрепи режима в Съвета за сигурност на ООН с цената на изолация и заглуши несъгласието в американските университети чрез отприщване на тежко и безпрецедентно насилие срещу студенти, искащи изваждане от Израел.

Но САЩ изглежда губят и от двете страни на счетоводната книга. Случайните критики на Джо Байдън към Нетаняху си навлякоха гнева на израелските дарители, докато неговата неограничена подкрепа за войната на Биби го кара да губи млади избиратели. Нещата не изглеждат добре за Байдън и се очаква само да се влошат, тъй като Израел започна да нарушава единствената обявена от президента червена линия без видими последствия: нападение над Рафах. 

В интервю за Tehran Times д-р Джефри Сакс, световноизвестен икономист и професор в Колумбийския университет, говори за текущата ситуация в американските университети и политиката на Вашингтон по отношение на Израел. 

Пълният препис на интервюто е предоставен по-долу:

Въпрос: Последните глобални заглавия се фокусираха върху ситуацията в американските университети. Вярвате ли, че студентите, които се застъпват за освобождаване от израелските институции, са мотивирани от антисемитизъм или имат връзки с Хамас, както е изобразено в американските мейнстрийм медии?

О: Студентите протестират срещу убийствената бруталност на Израел в Газа, съучастието на Съединените щати в тази бруталност и спешната нужда от суверенна държава Палестина заедно с държавата Израел, съгласно Арабската мирна инициатива и Декларацията на Арабски и ислямски лидери в Рияд на 11 ноември 2023 г. Тези протести не са мотивирани от антисемитизъм. Те са мотивирани от желанието на учениците за мир и справедливост.  

Въпрос: Каква е оценката ви за реакцията на ръководството на университета към студентските протести? Смятате ли, че използването на сила и насилие срещу учениците е оправдано?

О: Администраторите в много университети, включително моя собствен, изпаднаха в паника в отговор на натиска от страна на политици и дарители на университети. Със сигурност не трябваше да викат полиция; това по никакъв начин не беше необходимо или подходящо. Трябваше да водят диалог с учениците. Те трябва да насърчават възможностите за учене, размисъл и диалог в рамките на университетската общност. Те трябваше да призоват преподавателите и студентите да търсят пътища към мира. Те трябваше да уважат правото на студентите да протестират и трябваше да признаят спешната мотивация на студентите да протестират срещу течащото клане в Газа и необходимостта от мир и решението за две държави.  

Въпрос: Усещате ли някакво влияние от израелското лоби върху учебната програма по отношение на Израел-Палестина в американските университети, особено в Колумбийския?

О: Израелското лоби и отделните донори се опитват да потиснат пропалестинските протести и дискурс. Това е грешно. Колкото повече човек познава историята на региона, толкова повече може да види истинския път към мира и съвместното съществуване на региона. Постигането на справедливост и политическо самоопределение на Палестина като част от решението за две държави е в интерес на целия свят.  

Въпрос: Забелязали ли сте случаи на автоцензура или нежелание сред вашите колеги в Колумбия или други институции да критикуват Израел поради опасения за последици?

О: Много преподаватели, включително и аз, говорят открито за несправедливостта и незаконността на подхода на Израел. Разбира се, политиците се опитват да пресекат подобни възгледи, но възгледите, които изразяваме, са широко разпространени и по-голямата част от американското общество иска справедлив мир в региона. Ние призоваваме войната да приключи незабавно и Държавата Палестина да бъде приветствана като 194-та държава-членка на ООН като част от решението за две държави. 

Въпрос: Какво е мнението ви за безпрепятствената подкрепа на Съединените щати за Израел? 

О: Политиката на САЩ е трагична, разрушителна, несправедлива и противоречи на международното право. САЩ са съучастници във военни престъпления. Международният съд може скоро да реши, че Израел извършва геноцид, тоест в нарушение на Конвенцията за геноцида от 1948 г. Тази война трябва да спре незабавно, като приветства Палестина като държава-членка на ООН и приложи без забавяне решението за две държави. САЩ са единствената блокада на този подход.  

В: Вярвате ли, че начина, по който президентът Джо Байдън се справя с конфликта в Газа, може потенциално да повлияе на перспективите му за преизбиране?

О: Да, разбира се. Това ще намали подкрепата на Байдън сред неговата база и особено сред по-младите избиратели. За съжаление, Тръмп може да бъде още по-лош. И все пак подходът на Байдън е грешен, неуспешен и неприемлив.  

Въпрос: Очаквате ли възможността Вашингтон да коригира политиката си спрямо Израел в отговор на нарастващия обществен натиск в бъдеще?

О: Промяната на политиката е възможна, спешна и необходима за мира. Има два действащи фактора, които могат да доведат до това. От една страна, САЩ са все по-изолирани в ООН и в световното мнение. Сега САЩ са единствената пречка пред членството на Палестина в ООН, а оттам и пред решението за две държави. От друга страна, американското гласуване също е много недоволно от съучастието на САЩ в несправедливата и убийствена война на Израел. Комбинацията от тези два фактора – геополитика и обществено мнение на САЩ – може да доведе до промяна на политиката на правителството на САЩ към мир и решение с две държави.    

източник: www.tehrantimes.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest