Общество

Диви животни „завладяха“ руския град Ярославъл

По време на карантината по улиците на Ярославъл все по-често се забелязват диви животни: лосове, лисици, бобри и дори мечки.

От ТВ „360“ разговаряха с местен зоолог и обясниха причините за това внезапно „пречистване на природата“.

На 17 май жителите на Ярославъл изпадат в шок: символът на града – кафявата мечка – тича по трамвайните релси. Тя е забелязана от един от местните жители, който минава наблизо с кола. Както се вижда, животното е със сравнително малки размери – вероятно това е млад индивид на 2 до 3 години. Малко по-късно се появява още едно видео, в което тази мечка напада човек. Хубавото е, че в същото време таксиметрови шофьори минават покрай тях и изгонват животното, а също така карат пострадалия до спешното отделение.

Младежът изкарва късмет: животното не успява да му причини сериозни наранявания и още по-важното е, че не е заразен с бяс. За мечката обаче запознанството с града завършва трагично: скоро местни ловци я намират и убиват.

Напоследък в Ярославъл често се забелязват диви животни, което не е изненадващо, – улиците са празни, затова горските съседи пристигат да изследват градското пространство. Пример за това са лосовете, които, за съжаление, често умират в непривичната градска среда. Много потребители на социалните мрежи сега изискват премахване на оградите, които са опасни за животните.

На улица близо до гората са забелязани лисица с три малки лисичета.

В близост до Речната гара жителите забелязват плаващ бобър – явно животното се е изгубило и е изплашено.

Подобно нашествие на диви животни създава много опасности както за местните жители, така и за самите четириноги. Затова сега границите на горите се пазят от патрули от местни ловци, които плашат животните с помощта на шумови ефекти.

Защо животните отиват в града?

За причините на това нашествие на диви животни в Ярославъл разказва началникът на катедрата по зоология на Ярославския педагогически университет Елена Анашкина. Отбелязва се, че причината не е само в пустите улици:

„Ако говорим за мечките, то броят им в Ярославския регион, а всъщност и в цяла Русия, през последните години се увеличава. В Ярославъл те станаха почти два пъти повече. Мечките започнаха да се появяват във всички райони на Ярославълска област, дори в най-обитаемите, където преди това не са виждани от 50-70 години. Това се дължи, на първо място, на факта, че някои видове лов на мечки бяха забранени – например ловът в близост до бърлоги. Второто нещо е, че сега има малко ловци, които знаят как да хванат този звяр. Освен това климатичните условия се промениха, стана по-топло, което даде на мечката повече възможности да се изхранва.“

Ако мечките, въпреки ръста на популацията им, не са виждани в града от много време, то лосовете, бобрите и лисиците, според зоолога, често ходят „на гости“ на жителите на Ярославъл, особено през пролетта. Това е периодът на заселване, когато животните търсят място за живеене. В същото време обаче те са неопитни, не са имали срещи с хората и следователно не чувстват опасност, съобщават от „360“.

Според Анашкина животните търсят жилище и храна в градовете и ако в нормални условия те рядко се осмеляват да навлязат в града, то сега, когато улиците са тихи и пусти, това се случва много по-често. Зоологът също напомня, че хората трябва да бъдат внимателни, когато се срещат с диви животни.

„Като цяло градът е среда, необичайна за животните, затова при срещи с хората те ще бъдат изложени на голямо безпокойство. Така че, ако ги срещнете, не е нужно да се опитвате да ги спрете по някакъв начин или да ги снимате, просто трябва спокойно да ги пуснете да минат. Освен това, в повечето случаи, при нормални условия, дивите животни се опитват да не се засичат с хора“, заключава специалистът.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest