Общество

Дискусия „Конференция за бъдещето на Европа – каква да бъде ролята на ЕС на световната сцена?“

Бюрото на Европейския парламент в България има удоволствието да Ви покани да се включите в дискусия „Конференция за бъдещето на Европа – каква да бъде ролята на ЕС на световната сцена?“. Дискусията ще се проведе онлайн само в платформата Zoom на следния линк от 11:30 до 12:30 ч. утре, 14 януари. Регистрация не е необходима.

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за всички европейски граждани да повлияят на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия.
В дискусията ще се включат Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи, както и Десислава Симеонова и Красимир Златинов – двама от българските участници в гражданските панели на конференцията. Модератор ще бъде журналистът Лъчезар Вълев. Заедно те ще обсъдят някои от най-популярните теми на платформата на конференцията за ролята и мястото на ЕС в света, и въпросите на миграцията: как следва ЕС да се справи с миграцията, как да гарантира своята сигурност, как да отстоява своите търговски интереси и автономност, но също така и етични норми и човешки права в страните, с които търгува; как трябва да провежда своята външна политика и политиката на съседство и разширяване и др.

Семинарът ще се проведе на 14 януари, петък, от 11:30 до 12:30 ч. само в платформата Zoom на следния линк: https://us06web.zoom.us/j/85069902652 . Линкът ще бъде активен от 11:15 ч. в деня на събитието. Участниците ще имат възможност да проследят дискусията, както и да коментират и задават въпроси в чата на приложението. Регистрация не е необходима.

Какво представлява Конференцията?

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейците да повлияят на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия. В сърцевината на конференцията е нейната платформа – дигитално пространство, в което всеки европеец може да сподели идеите си за Европа и за това какво трябва да се промени.

Всички мнения, изразени на платформата, се събират, анализират се и се използват при работата на европейските граждански панели и на пленарното заседание на конференцията. До момента са публикувани три доклада, обобщаващи мненията и идеите от платформата, които вече бяха включени в дискусиите, провеждани в рамките на европейските граждански панели и на пленарните заседания на конференцията. Третият доклад беше публикуван през ноември, с цел да допълни и обобщи изразените мнения до 3 ноември 2021 г. В него също така е представена повече информация за проявите.

Окончателните резултати от конференцията ще бъдат отразени в доклад до съвместното председателство (Парламент, Съвет, Комисия). Трите институции ще проучат възможните ефективни последващи действия по този доклад, като всяка от тях ще работи в своята област на компетентност и в съответствие с Договорите на ЕС.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest