Димитър Кърнев: През пандемията писах нови песни и подредих музиката в главата си

Димитър Кърнев, композитор, певец и китарист, Д2, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

С какво се е занимавал през последната година?

    Какво правиш ти, за да можем да се наречем горда нация, като композитор, музикант, творец?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Кърнев отговори, че просто се опитва да си върши работата, да усъвършенства нещата, които може. Още повече, че през последната година музикантите имат цялото време на света, защото нямат право да работят. Водещата припомни, че в Деня на народните будители са направили концерт на площад „Света Неделя“ и попита госта си дали това не е била последната му изява. Той отговори, че вероятно е така. Кърнев продължи, че 2020 се е очертавала много успешна за Д2, но пандемията е променила нещата. През лятото той е написал 15-20 нови песни и е подредил музиката, която има в главата си.

Съвместните проекти с Александър Петров.

    Водещата предложи да пуснат песента „Безсъние“. Митко Кърнев каза, че се надява скоро да я запишат по един много хубав начин по проект на поета Александър Петров с неговите най-големи хитове. Песента ще бъде записана заедно с Боби Косатката. „Иначе „Безсъние“ е една легендарна песен от 80-те и аз нямам участие в нейния оригинален запис, там свири Валери Градинарски, един легендарен български китарист!“, разказа още Кърнев.

   „Каза преди малко, докато гледахме клипа с песента по текст на Сашо Петров, че си бил сигурно на 5 години, когато тази песен е станала известна. Разкажи малко повече, там пее и Боби Косатката. Да покажем и една снимка от новото ти студио, за което няма да крия, че каза, че това ще бъде най-хубавото студие в България!“, продължи Беновска. Димитър Кърнев каза, че се надява съвсем скоро студиото да бъде готово и да влязат в него заедно с Д2, за да довършат нещата си.

    „Сашо Петров и Боби Косатката бяха тук и Сашо разказа за проекта, кога смятате да започнете?“, попита Беновска. Димитър Кърнев отговори, че се надява, че ще стане до месец.

    „Знаеш ли, че „Тангра“ бяха ангажирали НДК, нека да си спомним, че скоро ни напусна Косьо Марков, създател на „Тангра“, композитор, китарист, човек. Той ни помогна да си обзаведем и студиото с подходящи технически предложения. На нас Косьо много ни липсва, на теб предполагам също?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Кърнев отговори, че наследството на „Тангра“ е безсмъртно.

   „Ние създадохме няколко песни с Косьо Марков и Сашо Петров, ще ми позволиш ли да пуснем последната песен „Денят“, която създадохме по време на пандемията и заснехме в Гигинския манастир. Използвам да го направим в деня за размисъл, знаеш, че утре предстоят избори!“, каза Беновска и пусна в ефир песента „Денят“. След като песента свърши Беновска каза: „Дано полетът на Косьо е лек и ни гледа отнякъде!“.

Ежедневието на музикантите по време на пандемията.

    „Как живеете по време на пандемията музикантите, държавата пак не ви обръща внимание?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Кърнев отговори, че всъщност са били създадени инструменти в помощ на музикантите. Самите Д2 са кандидатствали и са одобрени. Той добави – „Малко помощ, но навреме! Това не може да продължава вечно, но все пак знаем 2 и 200“.

Кой е Митко Кърнев?

    „Кой е Митко Кърнев, който знае 2 и 200?“, попита Беновска. Димитър Кърнев отговори, че обича музиката, семейството, приятелите си, животните. „Обичаш да правиш добро или да рушиш?“, продължи Беновска. Гостът ѝ отговори, че може би обича и от двете.

Какво му коства отдадеността на музиката?

    „Миеш ли си ръцете преди всяко ядене?“, попита Беновска. Димитър Кърнев отговори, че винаги си е мил ръцете по 20-30 пъти на ден и пандемията не е променила в това отношение нищо. Беновска продължи: „Това е въпрос от един тест, който ми направи Институтът по психология към МВР, за да разбирам кой политик лъже. Повече от 30 въпроса, но въпросът „миеш ли си ръцете преди всяко ядене“ е отключващият кой лъже. Ако някой ти отговори, че ги мие непрекъснато – лъже!“. Кърнев попита: „Тоест аз излъгах току що?“. Беновска отговори: „Не знам, пробвах те! Лъжеш ли?“. Кърнев отговори, че не лъже.

   „Коя е най-голямата истина, която си казал и в коя твоя песен?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Кърнев отговори, че се опитва да го прави във всяка песен. Той продължи: „Понякога се получава добре, понякога различно, но аз си обичам повечето песни, знам какво са ми коствали?“.

   „Какво от личния си живот си вложил в песните?“, попита Беновска. Кърнев отговори – всичко! „А от какво си се лишил, за да си толкова отдаден на музиката, гледала съм те на концерти – пална отдаденост?“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Имах един приятел от ученическата ни група, който, когато нямаше партия на сцената, клякаше и започваше да си пише есемеси. Това е другата крайност, не ми се е случвало да говоря по телефона на сцената! Не се лишавам от нищо, не го мисля така. Най-вероятно лишавам близките ми хора от внимание, каквото заслужават!“. Кърнев разказа, че все още няма деца, но има трима племенници, които чувства много близки. Те са цигулари, много отдадени на музиката.

Трудна ли е професията „музикант“?

   „Имаше една пословица „музикант къща не храни“, смяташ ли, че това е валидно?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Кърнев отговори, че това си зависи от отделния човек, но професията на музиканта е много трудна, има много неизвестност.

   „Но ти би ли живял един чиновнически живот, от 8 до 5 и една жестока началничка да те командва какво да правиш?“, попита Беновска. Митко Кърнев отговори: „Сигурно, но не го правя!“.

Как минава един ден на Димитър Кърнев?

    „Опиши един твой ден?“, попита Беновска. Димитър Кърнев отговори, че последните му дни преминават в работа в студиото, както и в лекции в Музикална академия „Панчо Владигеров“, където заедно с басиста на Д2 Александър Обретенов са студенти по звукорежисура. Занимава се и с риболов.

Песента „Марс“.

    „Каза, че във всяка твоя песен влагаш част от себе си, какво е посланието в „Марс“?“, попита Беновска. Димитър Кърнев отговори, че то се съдържа в добрата комбинация между музика и текст. Текстът е направен основно от Руши Видинлиев. „Къде изчезна това момче, не пее вече?“, попита Беновска. Гостът ѝ отговори: „Ами къде да пее, то и ние не пеем! Доколкото знам има много добра кариера в киното и се снима във филми. Та той написа много хубав текст на „Марс“ и пак се пее за любов, за какво друго?“.

    Водещата пусна в ефир клипа на песента „Марс“.

Каква е молитвата му за България?

    „Днес е ден за размисъл, не че не мислим в другите дни, присвоявам си правото да го правя, предполагам и ти, моят коментар днес го озаглавих Моята молитва за България. Каква е твоята молитва за България?“, попита водещата Илина Беновска. Димитър Кърнев каза, че е чул молитвата на Беновска и това може да бъде и неговата молитва. Той добави, че молитвата му е за здраве и живот на всички хора и да преминем по-леко през предизвикателствата.

Подаръците.

   Беновска подари на Кърнев здрава, българска, червена ябълка с думите: „Това е символичен подарък, защото ние вярваме, че хората, които имат принос за духа, за културата, за морала, трябва да бъдат чествани, ти си един от тях!“. Кърнев отговори: „Много силни думи! Просто съм тук при теб, надявам се да си поговорим приятно!“. Беновска продължи: „Това е един символичен подарък, един френски посланик си позволи да ни нарече нация от гнили ябълки и когато Франция го отлъчи и го изпрати в Африка си позволих на изпроводяк да му подаря ябълка, за да си я хруска. Подарих му здрава, българска, червена ябълка, за да разбере, че не той е този, който ще квалифицира нашата нация!“.

    Водещата подари на Кърнев и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите: „Няма да те питам какво мислиш, защото е ден за размисъл и няма да говорим за политика. Но кореспондирайки с моята и твоята молитва, тук ще видиш едни мисли, които е споделил с мен преди 20 години, били сме „деца невръстни“. Не можем да стигнем до това да направим втора, трета книга, защото нищо не е мръднало в живота ни!“. Димитър Кърнев отговори, че не е съгласен, че нищо не се е променило през последните 20 години. Той продължи, че всички искат нещата да стават по-бързо, но очевидно това са способностите на обществото ни.

   Димитър Кърнев подари на Беновска последния албум на групата „Феникс“. Той обясни: „Той е на 6-7 години. Ще преиздадем най-големите хитове на групата, пък този ще ми е интересно да го чуеш и да кажеш какво мислиш!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 3-ти април 2021 г. Област за прикачени файлове

Pin It on Pinterest