Деветдесет и трима млади поети участват в конкурса „Веселин Ханчев“

93-ма са авторите, изпратили до 1 октомври творбите си за участие в36-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2019. Според регламента те трябва да са на възраст между 14 и 25 години и да нямат издадена стихосбирка.

Сред участниците сериозен превес имат момичетата – 76, момчетата са 17. Преобладават тези на възраст между 16 и 18 години.

И това издание на най-стария национален конкурс за младежка поезия е обичано и популярно сред младите хора у нас, за което говори прегледът на участниците по населени места, смятат организаторите. За това говори фактът, че има представители на почти всички областни български градове. Най-много са младежите от София – 24, домакините от Стара Загора са представени от петима млади творци. По петима участници има и Пловдив и Бургас, а по трима – от Велико Търново, Благоевград, Габрово, Гълъбово, Димитровград и Разград.

Журито тази година е в състав доц. Васил Видински – поет, литературовед и преподавател от катедра „История на философията“ на СУ „Св. Климент Охридски“; Мария Донева – поетесата, редактор и драматург, и Иво Рафаилов – поет и графичен дизайнер. Мария и Иво са лауреати на конкурса, носители на наградата „Златното яйце“. Сред носителите на престижното отличие са Елин Рахнев, Крум Филипов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов.

Журито присъжда първа награда – „Златното яйце“ и издаване на първа стихосбирка, а втората и третата награда са парични премии. Избор ще бъде обявен на гала вечер на отличените участници на 1 ноември 2019 г., петък, на четвърто ниво на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Ще бъде представена стихосбирката на миналогодишния лауреат на конкурса Мартин К. Илиев – „В печалния хан на дните” (ИК „Жанет 45”). На следващия ден ще се проведе традиционната „Поетическа работилница“ за млади поети с журито.

Организатори на конкурса са община Стара Загора, Библиотека „Родина” и къща-музей „Гео Милев”.

Таня ИВАНОВА

Pin It on Pinterest