Общество

Десетте най-впечатляващи университета в Русия

Да има хубав кампус не е достатъчен критерий за избор на университет, но пък със сигурност помага.

Ето списък с най-красивите висши учебни заведения в Русия.

  1. Балтийският федерален университет „Иманюел Кант“ в Калининград

Ttracy/Wikipedia

Въпреки че предшественикът му – Германският университет в Кьонигсберг е сериозно повреден по време на Втората световна война, много от оригиналните му структури остават непокътнати. Подобно на останалата част от Калининград, разходката из университета ви дава усещането, че се намирате в Пруската империя.ю

  1. Университет „Инополис“

Егор Алеев/TAСС

Най-новият руски университет в новопостроеното селище Инополис в Татарстан изглежда особено футуристично. Разположен по поречието на Волга и недалеч от Казан, той е открит през 2015 г. и се стреми да стане движеща сила зад бъдещите IT специалисти и роботиката.

Кристално чистата стъклена фасада на „Инополис“ забележително много наподобява космически кораб. Като погледнем отдалеч – изглежда като планираща над земята. И сякаш това не е достатъчно готино, но и има редица подземни тунели, свързващи кампуса със студентските градчета.

  1. Далекоизточният федерален университет във Владивосток

Виталий Анков/Sputnik

Наскоро обединен с четири близки университета, Далекоизточният федерален университет е едно от най-живописните места в страната.

Проектиран като „град в града“, кампусът на Владивосток може да се похвали с различни паркове, алеи, спортни комплекси, да не говорим за най-модерните студентски общежития в цяла Русия (което означава, че вероятно няма да се нуждаете от ръководство за оцеляване там).

  1. Московският държавен технически университет „Бауман“

Сергей Ашмарин/Wikipedia

Вторият най-стар университет в Русия има основен кампус, който съответства с неговия престиж. Тази огромна тухлена сграда край река Яуза е „родител“ на хиляди известни инженери и промишлени дейци.

  1. Санкт-Петербургския държавен университет

Тулип/Wikipedia

Петербург е дом на множество зашеметяващи университети – на първо място в списъка ни е Алма Матер на Владимир Путин – институцията, която с гордост твърди, че е най-старата в Русия.

Построен през 1724 г. като част от величествената образователна схема на Петър Велики, кампусът днес функционира на няколко живописни места в града, включително елегантната червена сграда на колежанския Василевски остров (с най-дългия академичен коридор в света).

  1. Казански федерален университет

Legion Media

Така наречената „гордост на Казан“ е толкова елегантна, колкото и непретенциозна. Завършен през 1830 г., този неокласически университетски кампус в центъра на Казан следва всички правила на своето време – от ясни прави линии до симетрични и красиви колони. Не е изнрнадващо, че е в руския регистър за културно наследство от 1996 г. насам.

Докато основният кампус привлича основното внимание, комплексът е дом на серия от неокласически чудеса като Института по химия, Татарстанската държавна библиотека или Университетската обсерватория. Вижте сами на сайта им.

  1. Томският държавен университет

Legion Media

Томск получава своето собствено класическо чудо през 1878 г., когато е решено, че в Сибир трябва да се внесе частица от Европа. Украсен с красиви бели тухли и с паркетна подова настилка отвътре, това е един от най-очарователните паметници в града. Също така, независимо от привлекателния си външен вид, университетът предлага учудващо уютна атмосфера, не на последно благодарение на чистата горичка отпред и старинните сини руски колиби, които стоят до внушителната основна сграда.

  1. Петербургския политехнически университет „Петър Велики“

Legion Media

Построен през 1899 г. от финансовия министър Сергей Вите и легендарния химик Дмитрий Менделеев, политехническият университет на Петербург винаги е излъчвал имперско величие. Неокласическата сграда се характеризира най-добре с римски арки, грандиозни стълбища и екстравагантни полилеи, които са построени така, че да наподобяват кампусите на Оксфорд, Кеймбридж и Техническия университет на Берлин. Намира се извън центъра на града в близост до с. Сосновка, а също така има богато озеленено пространство, което през лятото е наистина зашеметяващо.

  1. Московски държавен университет „Ломоносов“

Сергей Смирнов/Global Look Press

Докато историята на университета ни връща към 1755 г., главната сграда (един от символите на града и най-високата университетска сграда в света) е построена преди повече от половин век през 1953 година.

Вероятно най-известната „сталинка“ по света, основната сграда на МГУ се простира над „Воробeви гори“ и предлага удивителна гледка към Москва и огромен парк, разположен отпред. Величествен, вдъхващ страхопочитание и с остър усет към историята, МГУ е мястото, където се готвят бъдещите високопоставени лица на столицата и страната.

  1. Петербургската държавна академия по живопис, скулптура и архитектура „Иля Репин“ в Санкт Петербург

Florstein/Wikipedia

Академията на „трите най-важни изкуства“ се появява в Петербург през 1757 г. по инициатива на Михаил Ломоносов. Стояща по крайбрежието на Нева като архитектурен шедьовър от Париж или Амстердам, тя дори се конкурира с „Ермитажа“ по отношение на красотата си. В защита на това твърдение можем да предложим основната университетска зала, която има стъклен купол, декоративен под и римски арки. Забележителен е и кръглият двор на кампуса, който разполага и с масивна панорамна стена с високи прозорци.

След като поставя огромна следа в руската история на изкуството, университетът всяка година приема едва 1000 елитни студенти по класическо изкуство, но освен това предлага и изчерпателно руско-английско езиково училище за чужденци.

Вижте какъв страхотен документален филм са заснели за него нашите приятели от RT:

автор: ТОМИ О’КАЛАХАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest