Общество

Десетте най-големи резервата в Русия

Защо о. Врангел е наричан „родилен дом за бели мечки“?

Къде се намира географският център на страната и колко вида китове има край Камчатка?

В Русия има над 100 природни резервата, охраняеми от държавата, а площта им (без акваториите) превишава 270 000 км2. Те се намират в най-различни части на страната: в тундрата, в тайгата и във вечните ледове.

  1. Големият арктически резерват

Василий Сарана

Най-големият резерват не само в Русия, но и в Евразия, се намира в Арктика. Включва северните части на Таймирския полуостров заедно с далечните острови и заливи, покрити с арктическа тундра, включително н. Челюскин – крайната северна точка на материка.

Виталий Горшков

Тук живее главният арктически хищник – бялата мечка, както и пакостливата полярна лисица и най-древното животно в света – овцебикът, надживял дори мамутите.

  1. Командорският резерват

Евгений Мамаев

А в Далечния изток на Русия на част от Командорските острови се намира най-големият островен морски резерват. Включва четири големи острова и 60 малки.

Ана Илина

И това е единственото в Русия (и като цяло рядко по света) място, където целогодишно можете да наблюдавате китове – тук има 21 вида от тях, включително и регистрирани в Международната червена книга.

  1. Остров Врангел

Юлия Мишина

„Родилният дом на белите мечки“ – така учените наричат о. Врангел в Северна Чукотка. Тук нищо не безпокои мечките. Това е един от най-отдалечените резервати в страната, където човек трудно може да стигне (а и има нужда от специално разрешение). В момента на острова живеят над 860 хищника.

Юлия Мишина

А освен това о. Врангел е разположен на 180-я меридиан, който дели земното кълбо на „днес“ и „вчера“.

  1. Резерватът Путорана

Дмитрий Владимирович Болдирев

Платото Путорана на Таймир е направо друга планета. Огромният край на безконечни долини и каньони, които се простират отвъд Полярния кръг.

Дмитрий Владимирович Болдирев

Тук се намира географският център на Русия – езерото Виви. В Путорана идват любителите на екстремния туризъм, които плават по опасните реки.

  1. Таймирски резерват

Константин Николаевич Бабашкин

На п-в Таймир има и едноименен резерват, където можете да видите всички красоти на тундрата и където на практика няма да видите човек.

Константин Николаевич Бабашкин

Но именно край границите на този резерват живеят най-голямо количество северни елени.

  1. Уст-Ленски резерват

И. А. Яшкина

Този резерват в Якутия се намира отвъд Полярния кръг. Създаден е през 1985 г. в делтата на р. Лена, за да изследва и защитава екосистемата на тази голяма сибирска река. В района на резервата се оказват и най-големите северни гори на Якутия, и арктическите минерални блата, и много езера.

И. А. Яшкина

Климатът в Уст-Ленския резерват е много суров, дори през юли температурите едва минават нулата, макар да има и горещи дни.

  1. Кроноцкият резерват

В източната част на п-в Камчатка се намира един от най-старите резервати в Русия, основан през 1934 година.

Гейзери, вулкани, сопки – тук са събрани главните красоти на Камчатка. А именно в Кроноцкия резерват живеят и най-общителните мечки, с които, разбира се, не е желателно да се срещате лично.

  1. Централносибирски резерват

Е. Васягина

В долината на р. Енисей през 1985 г. е създаден Централносибирският резерват. Сибирската река тук поразява с мощта си.

Т. Уютнов

Край Енисей можете да наблюдавате най-различни пейзажи: блата, тайга, кедрови гори, реликтови стълбове, множество водопади.

  1. Убсунурска котловина

В този биосферен резерват в Южен Сибир (Република Тува) са съсредоточени почти всички природни зони на планетата ни.

Тундра, тайга, степ, полупустиня, ледникова зона – и всичко на сравнително малка територия. При това преходите между зоните са много силно изразени.

  1. Магадански резерват

К. В. Уютнов

Един от най-отдалечените от цивилизацията резервати в Русия се намира в Далечния изток на Магаданска област.

Е.М. Васягина

Представлява няколко разпръснати участъка, които не са свързани с никакъв транспорт. А там има какво да се види! Кафяви мечки, колонии от редки птици и невероятен релеф.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest