Общество

Десетте най-добри хотела в руски стил

В Русия има хиляди хотели, от луксозни нови до стари от съветския период, но можете да отседнете и в истински терем, както още са познати дървените имения в стар руски стил.

„Лесной Терем“ в Костромска област

„Лесной терем“, Асташово

Този дом в село Асташово прилича на терем от руска приказка. Селянинът Мартян Сазонов го построява със собствените си ръце в началото на ХХ век. През съветския период сградата дълго време е изоставена и едва през 2000-те предприемачи и доброволци от Москва решават да я възстановят и да открият хотел. Тук можете да се отпуснете далеч от градския шум, да се насладите на местната атмосфера и да се порадвате на типичната руска природа. Цените на стаите варират от 4000 до 11 000 рубли ($54-150).

„Лесной терем“, Асташово

„Лесной терем“, Асташово

„Коровницкая слобода“ в Ярославъл

Хотелски комплекс „Коровницкая Слобода“

Този малък „остров“ руско спокойствие и комфорт – хотелският комплекс „Коровницкая слобода“ – е само на пет минути с кола от оживения център на Ярославъл, столицата на Златния пръстен (стари руски градове североизточно от Москва). Хотелът се издига на живописния бряг на река Волга до стар църковен комплекс. Ще бъдете особено впечатлени от църквата „Свети Йоан Златоуст“ в Коровники. От място на само 15 минути пеша можете да видите сливането на реките Волга и Коростел. Настаняването на гостите се състои от две големи къщи в стил терем и шест къщи тип изба (традиционна руска дървена селска къща), всяка със собствена парна баня. Цените варират от 2000 до 10 000 рубли ($27-135).

Хотелски комплекс „Коровницкая Слобода“

Хотелски комплекс „Коровницкая Слобода“

Парк-хотел „Берендеевка“ в Кострома

Парк-хотел „Берендеевка“

Берендей е горски цар от руските приказки – доста известен фолклорен герой. Освен това берендеите са етническа група, населявала Русия преди XIII век. Кострома разполага с музей „Берендей терем“, посветен на руските приказки и древните обичаи, начина на живот и занаятите. До музея има друга сграда в стил терем – хотел в руски стил. Разполага с няколко стаи за различен брой гости и дори луксозен апартамент на два етажа. Цените варират от 2000 до 7000 рубли ($27-95), но могат да бъдат по-високи по време на официалните празници.

Парк-хотел „Берендеевка“

Парк-хотел „Берендеевка“

Етно хотел „Деревня Берендеевка“

Етно хотел „Деревня Берендеевка“

В република Алтай има още един ваканционен център, посветен на Берендей. Състои се от няколко къщи в стил терем, от малки къщички тип изба за двама души до луксозен „цар терем“, и има ски писта. Хотелът също разполага със собствена мандра за сирене, както и съоръжение за добив на масло, което произвежда естествени масла от местни продукти върху дъбова преса по технология от XIX век. Освен това в ресторант „Трапезная“ можете да опитате руски ястия (има дори голямо вегетарианско меню) и домашни плодови напитки. Настаняването ще ви струва между 3000 и 16 000 рубли ($40-215).

Етно хотел „Деревня Берендеевка“

Етно хотел „Деревня Берендеевка“

„Семигорие“ в Ивановска област

Хотел „Семигорие“

Дача хотел „Семигорие“ в село Шалдово в Ивановска област се състои от няколко къщи и къща за гости. Всички стаи са изградени от дърво, така че да се чувствате отседнали в традиционна дървена изба. Тук можете да се разходите из гората, да се поизпотите на парна баня или да се измиете в изградените от дърва „миялни“ на брега на Волга или дори да се спуснете със ски. Настаняването ще ви струва между 3000 и 20 000 рубли ($40-270), а с допълнително заплащане можете да се възползвате от услугите на техния здравен СПА комплекс.

Хотел „Семигорие“

Хотел „Семигорие“

Бутиков хотел „Сенешал“ в Московска област

Бутиков хотел „Сенешал“

Живописният руски стил се цени и в Московска област, въпреки че тук е леко поизлъскан. На брега на езерото Сенеж се намира бутиковият хотел „Сенешал“, кръстен на коня на Екатерина II. Императрицата често пътувала от Санкт Петербург до Москва и спирала в тези места (самото езеро тогава не е съществувало – образувано е по-късно след построяването на Екатерининския канал, което според легендата е инициирано от самата Екатерина, чийто кон Сенешал страдал от жажда). Двете големи къщи в стил терем имат 12 стаи, а интериорът им е причудлива комбинация от руски стил и френски класицизъм. Има и руска баня. Цените за стая започват от 20 000 рубли ($270).

Бутиков хотел „Сенешал“

Бутиков хотел „Сенешал“

Хотел шале „Таёжные дачи“ в Московска област

Шале хотел „Тажние дачи“

Въпреки че хотелът е в град Звенигород, близо до Москва, а тайгата е далеч, малките къщички от комплекса са разположени в гората и са в стил, напомнящ омайващата тайга. „Горска слобода“, „Ловна слобода“, „Дом на обитателя на тайгата“ – самите имена на стаите предизвикват приятни асоциации като миризма на дърва, пукане на печка, селски гозби и ядене от тенджера. Цените за вилите започват от 14 000 рубли ($190) на вечер. Освен това туристите тук могат да се насладят на сауни от сибирски кедър, да се поизпотят по старомоден начин в руска баня, да пият чай от самовар, затоплен на борови шишарки, както и да се разходят по горските пътеки.

Шале хотел „Тажние дачи“

Шале хотел „Тажние дачи“

„Пушкарская слобода“ в Суздал

„Пушкарская Слобода“

Този град от Златния пръстен изглежда като сцена от руски приказки. Всяка стъпка тук е живописна и предлага нощувка – просто защото местните жители имат къщи за гости в собствените си къщи тип изба. Но един от най-популярните хотели в града – „Пушкарская слобода“ – също предлага удобни къщи тип изба в руски стил.

Изборът от стаи обаче включва и класически опции, така че, ако искате да се почувствате сякаш сте в стара руска къща, но с плазмен телевизор и сейф, отидете за стая с по-висок стандарт (Superior) за двама души – цените започват от 8000 рубли ($100). Има няколко ресторанта, които сервират руска кухня, а често се провеждат и фолклорни фестивали – особено интересна тук е Масленица. В близост се намира известният Музей на дървената архитектура, където могат да се разгледат църкви и къщи от XVIII и XIX век.

„Пушкарская Слобода“

„Пушкарская Слобода“

Мандроги в Ленинградска област

Мандроги

Село Верхние Мандроги заема живописно място на брега на река Свир в Ленинградска област, почти на границата с Карелия. Но то е забележително не само с природата си, а още повече със своите дървени къщи изба и дървена църква, всички от които са донесени тук от далечни села в района на Вологодска област, където са били заплашени от разрушаване. Мандроги е село за свободното време, където можете да опитате от вкуса на руския живот и дори да се потопите в ежедневните руски обичаи, прекарвайки деня като селянин от XIX в. от северните райони на Русия. Цените за нощувка започват от 4000 до 70 000 рубли ($50-950).

Мандроги

Мандроги

Парк хотел „Дербовеж“ в Тверска област

„Дербовеж“

Този ваканционен център в руски стил е построен на брега на езерото Дербовеж (на 400 км западно от Москва). Това е удобно място за почивка за пътуващите с кола, но тук можете да прекарате и един прекрасен уикенд. Има помещения за всеки вкус – от малка къщичка тип „изба“ за двама до „княжески“ тереми. Цените варират от 3000 до 12 000 рубли ($40-162) на нощ. Има няколко бани, включително плаваща баня и „димна“ сауна в стар стил, както и басейн, плаж, риболовни съоръжения и дори лов в компанията на професионален ловец. Местният ресторант предлага руска кухня, включително ястия, приготвени от местни продукти и риба от близкото езеро. Всички от персонала са облечени в руски стил.

„Дербовеж“

„Дербовеж“

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest