Общество

Десет неписани правила на жителите на Далечния изток

Разказваме за живота в най-отдалечения район на Русия и крайната точка на легендарния Транссиб.

Да караш кола с десен волан

Getty Images

В Далечния изток почти всички имат автомобил, а почти всяка кола е с десен волан. Причината е близостта с Япония, доставчик на евтини коли втора ръка, които руснаците от Далечния изток с радост изкупуват и доставят в страната с препълнени догоре кораби. Скъпо е да се доставят автомобили с ляв волан, които се карат по цяла Русия, затова местните отдавна са се приспособили към чуждите марки на съседите. Тук на особена почит са джиповете. С тях може да се пътува извън града на почивка и на риболов, а в много заливи просто няма пътища. 

Да търгуваш с коли или от колата

Варламов

Преде 20 години във Владивосток целият град е търгувал с коли. Не е имало сценарий, при който този бизнес да не те засегне – теб, или семейството ти. Днес, след вдигането на митата, търговията е станала неизгодна, но хората са се приспособили към новите реалности. Сега на най-известния автопазар „Зеления ъгъл“ („Зеленый угол“) можеш да купиш не само кола, но и велосипед, японско кафе и други стоки от рода на контрабанден алкохол, които без притеснения са изложени направо на предния капак на колата.

Ако искаш нещо по-евтино,  обърни се към китайците 

В Далечния изток всичко е скъпо, но при китайците винаги е по-евтино. Заради близостта на границата тук китайците са много и всички са свикнали с тях. В руския салон за красота подстригването ще ти струва например 1000 руб. ($15), а при китайците каквото и да е подстригване – 300 руб. ($4,5). При руснаците маникюрът е 1500 руб. ($23), а при китайците – 500 руб. ($7). И това важи за всичко!

Да купуваш всичко азиатско, а не руско 

Legion Media

Жителите на региона с радост купуват или преминават на всичко, което е произведено в Корея, Япония или Китай. Корейска козметика, битова химия, обувки, каквото и да било – те зависят повече от азиатския пазар, отколкото от Русия. И когато става нещо форсмажорно от типа на вирусната епидемия, то от рафтовете първо изчезват азиатските продукти. 

Никога да не се разхождаш из парка 

Остави парковете на московчани и жителите на други задушаващи мегаполиси. Тук просто няма понятие „да се разходиш из парка“. Отиваш към морето, на крайбрежната, пътуваш или плаваш до остров, заливи, фарове или вулканични възвишения. Природата е най-хубавото нещо в Далечния изток. Никой тук не е привлечен от разходка по равните алеи на някой си парк.

Да живееш на хълм

Владимир Кристяков/Sputnik

Природата е надарила Далечния изток с необикновен фотогеничен релеф, но да живееш в такива условия си е изпитание. Много хора живеят тук направо на огромни възвишения. Нормално е да си на 9-ия етаж и да виждаш от прозореца насреща 2-я етаж на съседната къща. През зимата обаче, когато всичко е покрито с дълбока снежна покривка или ледена кора, пътят от работата до дома става истинско многочасово изпитание.  

Да срещнеш мечка на улицата

Саяпин/ТАСС

Градовете и селата тук се намират насред дивата природа. Случва се на гости да ти дойдат и мечки. Всяка година в местните новини се съобщава, че мечки са посещавали хора, че са нападали добитък или пък че са бягали из градските улици сред потока от коли. Именно този известен стереотип за Русия тук е истина. Камчатка буквално води по брой на мечките на човек от населението – една на 15 души. Там всеки си има своя история как веднъж срещнал мечка.

Да ядеш деликатеси 

Виталий Анков/Sputnik

Това, което за жителите на други региони в Русия е деликатес, за хората в Далечния изток… също е скъп деликатес! Само че те си го похапват, за разлика от останалите руснаци, не веднъж на Нова година, а по-често. Хайверът и знаменитият камчатски рак са от тукашния край и цените им са два пъти по-ниски, отколкото в Москва. На местните пазари хайверът се продава в кофи и това разбира се изглежда впечатляващо. Мит е обаче, че тук хайверът е евтин и че хората от Далечния изток го ядат заедно с хляба всеки ден на закуска. Един килограм хайвер от нерка струва 2900 руб. ($44,34).

Валерий Шарифулин/ТАСС

Никога да не видиш Европа. Да пътуваш до Китай, все едно отиваш на вилата

Европа е прекалено далече и полетът до там (разбира се с прекачване в Москва или в Урал) ще ти струва няколко месечни заплати. Затова за местните да не видят Европа или да я посетят веднъж в живота си е нещо нормално. За пътувания през отпуска си имат Азия на една ръка разстояние – тя е на отсрещния бряг на Амур. Крайграничните градове дори имат безвизов режим. 

Да съхраняваш митовете колко добре си живееш тук 

Тук раздават безплатно хектари земя на всички желаещи. Е, наистина насред безкрайната тайга, където няма нито комуникации, нито инфраструктура, нито каквото и да било. Въпреки това обаче се получава положителна представа – недокосната природа и златни гори. Дори не всичко да е именно така, както всички си мислят, жителите на Далечния изток обикновено не бързат да развенчават тези митове. 

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest